Annabel voegt nieuwe akte aan saga Schiekadeblok toe

Door een uitspraak van de Raad van State is er na 16 jaar opnieuw extra vertraging voor de herontwikkeling van het zogeheten Schiekadeblok in Rotterdam. Aan het gebied moeten onder meer 650 woningen worden toegevoegd. 

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft eerder deze week in een zogenoemde tussenuitspraak de gemeenteraad van Rotterdam opdracht gegeven om binnen een half jaar een gebrek in het bestemmingsplan 'Schiekadeblok' te herstellen. Dat betekent dat het plan voor de bouw van in totaal 650 woningen in het centrum van Rotterdam nog niet definitief is.

Het bestemmingsplan maakt twee woontorens (Perrontoren en Schieblocktoren) mogelijk voor in totaal 650 woningen. Aan het Delftseplein komt de Perrontoren van zeventig meter hoog. De Schieblocktoren grenst aan het Schieblockgebouw en wordt tweehonderd meter hoog. Daarnaast maakt het bestemmingsplan nieuwe detailhandel, horeca met inbegrip van een poppodium met 24-uurs-horeca, maximaal 45.500 m² aan kantoorruimte, een hotel en een parkeergarage mogelijk voor 230 auto’s.

Poppodium Annabel

Tegen het bestemmingsplan zijn vijf bezwaarmakers in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. De beroepen van drie bezwaarmakers zijn ongegrond verklaard.  Voor de eigenaar en exploitant van poppodium Annabel is een zogenoemde tussenuitspraak gedaan. Zij hadden bezwaren tegen het plan voor woningen op korte afstand van het poppodium. Op dit punt zijn zij in het gelijk gesteld en moet de gemeente Rotterdam aan de slag met het aanpassen van het bestemmingsplan.

Wie betaalt de isolatie?

Op grond van het bestemmingsplan kunnen er woningen komen op minder dan dertig meter van het poppodium. Daarvoor moet het poppodium flink worden geïsoleerd om te voorkomen dat er bij de nieuwe woningen te veel geluidhinder ontstaat. In het plan is verder bepaald dat - totdat die maatregelen zijn genomen - het poppodium in strijd is met het bestemmingsplan. Maar de gemeenteraad heeft daarbij onvoldoende rekening gehouden met de belangen van zowel de eigenaar als de exploitant van het poppodium. Zo is niet duidelijk wie de isolatiemaatregelen moet nemen, hoe hoog de kosten zullen zijn en wie die moet betalen. Deze last kan volgens de Afdeling bestuursrechtspraak niet, of in elk geval niet uitsluitend, bij de eigenaar en exploitant van het poppodium worden gelegd.

Bestaande horeca

Inmiddels beschikt de de gemeente Rotterdam over een royale ervaring met juridische procedures over de combinatie wonen en horeca in het centrum. Het aangepaste bestemmingsplan Coolsingel-Lijnbaankwartier, dat meer woningen mogelijk zou moeten maken, werd tot twee keer toe vernietigd omdat nieuwe woningen op gespannen voet zouden staan met de al aanwezige horeca. Op grond hiervan ging een woningbouwproject aan de Coosingel 75 niet door, al is dit met succes door ontwikkelaar Edge omgekat tot een nieuwbouwproject voor een net zero kantoor waarbij de eerste grote huurder bij voorbaat al heeft getekend. 

Lees ook: Wegens succes herhaald: RvS versnelt bouw 62.000 nieuwbouwwoningen

De herontwikkeling van het Schiekadeblok is een zaak met een lange baard. In juli 2009 sloot de gemeente Rotterdam met projectontwikkelaar LSI (Luc Smits) een erfpachtovereenkomst voor de herontwikkeling van het Schiekadeblok, waarbij de gemeente het terrein voor € 52 mln van Smits koopt en in erfpacht uitgeeft.

De bedoeling was een gebouw met 240.000 m² bruto vloeroppervlak voor het Schiekadeblok te realiseren. In het gebouw, dat onder meer een toren van 200 meter hoog zou krijgen, zouden kantoren, horeca en woningen komen. De realisatie mislukte echter, onder meer door de financiéle crisis, en kostte de gemeente € 40 mln. De gewraakte erfpachtovereenkomst leidde uiteindelijk indirect in 2019 tot de val van Adriaan Visser (nu ceo bij Brink) als wethouder Grote Projecten in de Maasstad. 

Nieuw bestemmingsplan

In mei 2020 was er een nieuw bestemmingsplan voor het gebied waarbij er 680 woningen zouden worden toegevoegd. Vijf maanden later was er echter een nieuwe kink in de kabel toen ontwikkelaar G&S (nu G&S&) zich terugtrok. In mei 2022 laat ontwikkelaar Urban Minds posities in het gebied veilen. 

Eind oktober 2022 komt er toch schot in de zaak als de gemeentraad akoord gaat met het nieuw bestemmingsplan voor het gebied.  Er wordt nu uitgegegaan van 650 nieuwe woningen komen. Ook komt er veel ruimte voor kantoren, horeca en nachtcultuur. 

Een jaar later is er meer positief nieuws. De gemeente Rotterdam neemt Luc Smits, die nog een prominente grondpositie in het gebied heeft, weer in genade aan. Hij gaat op zijn terrein een nieuw high end kantorencomplex, naar ontwerp van Winy Maas, realiseren. De bouw hiervan moet halverwege 2026 starten.

Zadelhoff haakt aan

In 2024 wordt bekend dat ook Zadelhoff aanhaakt. Onder de naam Delftseblok gaat een ontwikkelcombinatie bestaande uit De Fundering, Zadelhoff en Volkshotel vier gebouwen aan  Delftsestraat 21-33 en Delftseplein 38-39 herontwikkelen.

 

img
Adjunct-hoofdredacteur
Profiel