Complex in Schiekadeblok onder de hamer

Grote plannen had de Amsterdamse ontwikkelaar Urban Minds in het zogeheten Schiekadeblok in Rotterdam. Nu er steeds minder concrete plannen zijn voor het gebied wordt de positie van de ontwikkelaar aan de Delftsestraat op 23 juni via een executieveiling bij BVA Auctions verkocht.

Het betreft het complex aan de Delftsestraat 11 en 15. Het totale complex omvat twee volledige panden op een footprint van ca. 1.008 m² ondergrond,  zo meldt Ooms Rotterdam, partner in Dynamis,  dat de hypotheekhouder bij de veiling bijstaat. Op het plot staat een gebouwencomplex van ca. 3.766 m² commerciële ruimte, verdeeld over souterrain, begane grond en verdiepingen 1-5. (Delftsestraat 11 perceel vol eigendom en Delftsestraat 15 vier appartementsrechten, tezamen vormende de volledige gemeenschap).

De bedrijfsruimten en de appartementen zijn goeddeels verhuurd. De bekendste huurder is de uitgaansclub Annabel, dat de kelder, de begane grond en de eerste verdieping van Delftsestraat 15 huurt.

Internationale allure

Urban Minds werd in februari 2018 voor € 9,4 miljoen eigenaar van het complex, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. De Amsterdamse ontwikkelaar had grote plannen in het gebied getuige de eigen website. ‘Het Schiekadeblok in Rotterdam Central District (RCD) heeft de potentie de komende jaren te veranderen in een bruisende, nieuwe en ambitieuze Rotterdamse stadswijk van internationale allure. Een wijk waar niet alleen gewerkt en geleefd gaat worden, maar ook een inspirerende woonlocatie kan ontstaan voor zowel bestaande als nieuwe Rotterdammers.’

De ontwikkelaar voorzag, in samenspraak met architect Ben van Berkel (UN Studio)  mogelijkheden tot het realiseren van meer dan 1.000 woningen in het Schiekadeblok, te huisvesten in indrukwekkende hoogbouw. Zo moest er een mixed use woontoren van 230 meter hoog komen. Het door Urban Minds voorziene programma omvatte met ca. 130.000 m2 (bruto) vloeroppervlakte een duurzame mix van: wonen, werken en verblijven met ca. 800 woningen, 29.000 m2 kantoren, 3.500 m2 cultuur, winkels en horeca en 16.500 m2 herontwikkeling.

De positie in het Schiekadeblok is niet de enige van Urban Minds in hartje Rotterdam. De Amsterdammers hebben ook het beeldbepalende Akragongebouw nabij het voormalige station Hofplein in hun bezit. Dit pand staat deels leeg en is ook al jaren het onderkomen van sportclub David Lloyd.

Hoofdpijndossier voor gemeente

Het vertrek van Urban Minds is een nieuwe streep door de rekening van de Gemeente Rotterdam die ook grote plannen met het gebied had. In 2009 kocht de gemeente voor € 52 miljoen de grond van vastgoedondernemer Luc Smits die er een woon-werkgebied voor de stad zou gaan realiseren. De plannen kwamen mede door de crisis niet van de grond, waardoor de gemeente met een duur stuk grond zijn maag zat. Het leidde uiteindelijk tot de val van wethouder Adriaan Visser (D66).

Er kwamen weliswaar nieuwe plannen voor het gebied maar ontwikkelaars zien er nauwelijks brood in. In 2020 haakt G & S (VolkerWessels) af met een plan voor 680 woningen waaronder een kleine (70 meter hoog) en een grote woontoren (200 meter).