Markt trekt aan, deal Schiekadeblok klapt

Na een aantal magere jaren is het gebied direct rond Centraal Station Rotterdam, de buurt CS Kwartier, weer ‘booming’, blijkt uit de Calcasa PropertyNL Analyzer. 2015 is nog lang niet afgelopen, maar nu al heeft PropertyNL Research al evenveel (16.400 m²) transacties in het gebied geregistreerd als in heel 2014. [i]Door Paul Wessels Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 25 september 2015[/i]

Na een aantal magere jaren is het gebied direct rond Centraal Station Rotterdam, de buurt CS Kwartier, weer ‘booming’, blijkt uit de Calcasa PropertyNL Analyzer. 2015 is nog lang niet afgelopen, maar nu al heeft PropertyNL Research al evenveel (16.400 m²) transacties in het gebied geregistreerd als in heel 2014.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 25 september 2015


2014 was al een uitstekend jaar qua kantooropname. In de jaren daarvoor werden jaarlijks enkele duizenden m² geregistreerd. In de haussejaren ervoor, 2006–2008, waren er grote uitslagen naar boven.
De buurt CS Kwartier omvat het gebied direct ten zuiden van het Centraal Station, ingeklemd tussen Statenweg, Weena en Schiekade. Het omvat een voorraad van 310.000 m² kantoorruimte, met als grootste object het Groot Handelsgebouw met een oppervlakte van bijna 115.000 m². Het gaat steeds beter met het gebied rond het gloednieuwe station. Als voorlopig klapstuk kwam deze zomer een grote deal tot stand tussen Groothandelsgebouwen en het Cambridge Innovation Center NL (CIC NL) voor een gefaseerde verhuur van circa 13.000 m² in het gebouw.
Tegen de achtergrond van de sterk aantrekkende markt voor het gebied is het opvallend dat een andere belangrijke speler in het gebied, LSI, de financiering voor zijn ontwikkeling Schieblok (circa 130.000 m² vastgoed) niet meer heeft rondgekregen. Eerder deze maand werd bekend dat Rotterdam, LSI en FGH Bank de erfpachtmaatregel en de overige overeenkomsten ten aanzien van de ontwikkeling van het Schiekadeblok hebben beëindigd. De grond onder de locatie Schiekadeblok en het gebouw Schieblock komt nu volledig in eigendom van de gemeente, die de exploitatie van het Schieblock zal voortzetten. Concreet betekent dit dat de gemeente Rotterdam verhuurder van het Schieblock wordt en de reeds lopende huurcontracten overneemt.
LSI moest het programma voor het Schieblock de afgelopen jaren al naar beneden bijstellen van 240.000 m² tot 130.000 m² brutovloeroppervlak. Doordat het vastgoedbedrijf de erfpachtcanon niet meer kon betalen, kreeg het een aanzienlijke betalingsachterstand bij de gemeente. Ook bij financier FGH Bank ontstonden twijfels of LSI nog levensvatbaar was. Met een bevlogen verhaal wist Smits zijn financiers in 2014 nog te overtuigen en LSI maakte vorig jaar nog bekend dat dochter Weena Boulevard cv in het Schieblock een nieuw hotel voor InterCityHotel Group zal realiseren. Kennelijk was nu het geduld van Rabo/FGH een jaar later op, werd het verlies genomen, en ontstaan nu kansen voor nieuwe partijen in het gebied. De gemeente zal de grond immers niet zelf ontwikkelen.
LSI heeft nog één troef over: een smal parkeerterrein langs het spoor is nog steeds van LSI. Het maakte geen deel uit van de erfpachtregeling in het Schiekadeblok. Het is een cruciaal stuk voor de ontwikkeling van een prestigieuze zakenwijk, zoals nog altijd de bedoeling is. Op de strook grond staat volgens het stedenbouwkundig plan een grote garage (1200 plekken) gepland, die dient als parkeeroplossing voor de bestaande en toekomstige kantoren. Met een ingang aan dé toegangsweg tot het centrum, de Schiekade, is dit een betere locatie dan de vorig jaar geopende parkeergarage van de gemeente zelf, aan de Kruiskade.

img
Eindredacteur
Profiel