Anderhalve meter samenleving levert weinig problemen op in de winkelstraten

De meeste winkelstraten in Nederland zijn breed genoeg om bij drukte aan de vereisten van de 1,5 metereconomie te voldoen, concludeert onderzoeksbureau Locatus.

Eerder onderzoek van bureau Goudappel Coffeng toont volgens Locatus aan dat per meter straatbreedte er maximaal 3000 passanten per uur kunnen passeren. Op basis van dat gegeven noemen de onderzoekers van Locatus de Kalverstraat in Amsterdam die 8 meter breed is en waar dus maximaal 24.000 passanten per uur doorheen kunnen. Maar die aantallen worden doorgaans nooit gehaald, hooguit tijdens Koningsdag.

Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, loopt de maximale capaciteit in winkelstraten met 80 tot 85 procent terug. Daarmee zouden nog 500 tot 550 passanten per meter per uur door de straten kunnen gaan. Locatus rekent verder met 500 passanten per uur per meter straatbreedte. Om te identificeren op welke plekken problemen kunnen ontstaan is voor de drukste straten van Nederland de breedte van de straat bepaald. Zo is bijvoorbeeld de Kalverstraat 8 meter breed, de Grote Markstraat in Den Haag 29 meter breed en de Lijnbaan in Rotterdam 15 meter breed. Als de breedte bekend is van de Nederlandse winkelstraten, kan worden uitgerekend wat in de anderhalve meter samenleving de capaciteit per uur voor zo’n straat is.

Voor de Kalverstraat als voorbeeld is dat dan 4.000 passanten per uur (8 meter breedte maal 500 passanten per meter breedte per uur). Uitgaand van die capaciteit is de volgende vraag: waar en wanneer kan die capaciteit overschreden gaan worden en is het dus niet meer mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar te houden? Om dat te bepalen is in alle tellingen van deze straten het passantenaantal op het drukste uur opgezocht en die naast de maximale capaciteit gelegd. Uit dat vergelijk zagen wij dat er in 16 van de ruim 130 onderzochte winkelgebieden problemen kunnen ontstaan, maar dat dit dan geldt in een heel beperkt deel van die winkelgebieden (het A1-segment). En ook nog eens tijdens een heel beperkt deel van de week, bijna altijd alleen op zaterdagmiddag. In de top tien van grootste knelpunten staat de Nieuwendijk in Amsterdam bovenaan. Ook in het centrum van Enschede, Zwolle en Den Haag kan de maximale coronacapaciteit voor problemen zorgen. De Kalverstraat staat op plek vijf.

Voorlopig nog rustig
Natuurlijk gaat dit allemaal om pre-corona tellingen. Locatus verwacht niet dat bij het versoepelen van de lock down maatregelen iedereen direct weer teruggaat naar normaal. Het zal nog even rustiger blijven in de winkelstraten en sowieso is de iets rustigere zomerperiode in aantocht. Ook buitenlandse toeristen zullen nog niet in grote getalen naar Nederland komen. Voorlopig zullen de problemen daarom beperkt en overzichtelijk zijn en daarmee te controleren en te handhaven.