Analyse Colliers: 'Marktwaarde hotels zal niet heel sterk afnemen'

De marktwaarde van hotelvastgoed zal wat dalen vanwege het slechte boekjaar voor exploitanten en een meer terughoudende opstelling van banken bij de financiering van nieuwe hotelbeleggingen.

Zo verwacht Joost Mees, head of Hotels Benelux van Colliers. Zes hotelexperts van Colliers International zijn gevraagd naar hun verwachtingen over de gevolgen van de coronacrisis. Mees denkt dat de schade voorlopig zal meevallen, als overheden te hulp schieten en vastgoedeigenaren en banken bereid zijn om mee te bewegen met de hotelier. Hotels in landelijke gebieden zijn volgens hem het meest kwetsbaar. “Als de situatie tot na het zomerseizoen duurt, dan gaan er ongetwijfeld hoteliers failliet. Vooral degenen met flinke schulden en hoge rentelasten, of degenen die recentelijk aanzienlijke investeringen hebben gedaan.”

Voor de lange termijn is Mees positief. “Globaal toerisme zal zich herstellen naar het oude niveau en hotels kunnen wel eens een winnende beleggingscategorie binnen het vastgoed worden. Daarnaast verwacht ik een aantal heronderhandelingen over huurniveaus en garanties. Ook kunnen we rekenen op nieuwe clausules in huurcontracten: dat er minder huur wordt betaald tijdens een pandemie bijvoorbeeld.”

Sommige operators zullen volgens Colliers geld nodig hebben en gaan daarom naar de markt met hun vastgoed of met de hotels in hun portefeuille. Vooral de snelgroeiende ‘white label’ operators zonder voldoende vet op de botten komen in die situatie terecht. Mees verwacht dat sterkere hotelgroepen een deel van hun bedrijfsvoering willen overnemen. Ook de grotere beleggingsfondsen zullen gaan winkelen tegen lagere prijzen, al verwacht hij niet dat de prijzen heel sterk zullen afnemen.

img
Redacteur
Profiel