Amsterdamse belegger investeert in Deense parkeergarage

Orange IM & Catella Real Estate kopen een ondergrondse parkeergarage in Odense Denemarken voor €49 miljoen. De opbrengst moet de duurzame transformatie van het stadscentrum helpen financieren.

De garage wordt aangekocht namens het Catella Parken Europa Fonds dat deze twee partijen gezamenlijk beheren. De parkeergarage bevindt zich onder de verkeersader Thomas B. Thriges Gade (TBT). De opbrengst van de verkoop zal de gemeente Odense deels gebruiken voor de financiering van een nieuwe duurzame centrale stadswijk. Die zal ontstaan door de transformatie van de vierbaans snelweg, die het hart van de op twee na grootste stad van Denemarken momenteel splitst.

Peter Rahbæk Juel, burgemeester van Odense: ‘Deze verkoop is een belangrijke stap in de richting van het verwezenlijken van onze ambities om Odense een nieuw stedelijk centrum te bieden op de plaats van de voormalige Thomas B. Thriges Gade-snelweg. Binnenkort wordt de laatste steen gelegd die de twee helften van het stadscentrum herenigt, waardoor een ruimte ontstaat die stedelijke activiteit en nieuwe gemeenschappen zal aantrekken. Goede parkeerfaciliteiten zijn onontbeerlijk voor alle gasten en inwoners van de stad en geeft hen daarmee toegang tot alle evenementen en ervaringen die Odense te bieden heeft.’

Het transformatieproject van de gemeente Odense heeft tot doel de dichtheid van het stadscentrum te vergroten door een nieuwe stedelijke wijk te creëren met woningen, kantoren, culturele instellingen, restaurants en cafés. Duurzaamheid zal de basis vormen van de nieuwe wijk, inclusief groene ruimten, sociale diversiteit, transport en economie, van de bouwfase tot na de voltooiing. Het gebied wordt autovrij. Al het verkeer zal te voet, met de stadsbus of per lightrail plaatsvinden. Automobilisten die het stadscentrum bezoeken, kunnen hun voertuigen parkeren in de parkeergarage van TBT, die momenteel ruimte biedt aan ongeveer 1.000 voertuigen.

Michiel Gerritsen, directeur bij Orange IM: ‘Doorslaggevend voor ons was de ligging en bereikbaarheid van de parkeergarage. Door zijn voormalige functie op een drukke verkeersas, ligt het voornamelijk onder het stadscentrum en is daardoor vrij uniek en zeer geschikt als mobiliteitsknooppunt. De ondergrondse garage is een belangrijke voorziening voor de stad, en zal een sterke vermindering van het motorisch verkeer in het hart van Odense mogelijk maken. Hierdoor wordt  de kwaliteit van het milieu aanzienlijk verbeterd, terwijl de automobiliteit in tact blijft voor degenen die dat nodig hebben. Dit is een voorziening met potentie, helemaal naarmate het nieuwe stadscentrum erboven evolueert.’

Het consortium heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met Q-Park, dat verantwoordelijk wordt voor de exploitatie van de ondergrondse parkeergarage. 

De gemeente Odense werd geadviseerd door Colliers International (commercieel) en Kromann Reumert (legal); Catella Parken Europa werd bijgestaan door Plesner (legal).