De gemeente Amsterdam gaat bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van de provincie Noord-Holland om geen vergunning te verlenen voor de bouw van drie windturbines bij de Noorder IJplas.
Het weigeren van de vergunning gaat volgens de gemeente in tegen eerder gemaakte afspraken en regionaal en provinciaal vastgesteld beleid. Daarnaast is de gemeente van mening dat de belangen bij het besluit onzorgvuldig zijn gewogen en dat het besluit niet goed is gemotiveerd.
“Wij betreuren dat het nodig is om deze stap te nemen”, zegt de Amsterdamse duurzaamheidswethouder Zita Pels. “Deze windmolens zijn keihard nodig om de klimaatcrisis te bestrijden, zoals als stad én provincie hebben afgesproken. De energiecoöperatie die hier al vele jaren en vrijwilligersuren in heeft gestopt verdient daarnaast duidelijkheid, en ook toekomstige initiatieven moeten weten dat ze geen speelbal van de politiek worden. Bovendien zou het ook voor de buurt en het tegengaan van energiearmoede een gemiste kans zijn om deze windmolens niet te bouwen.”
Slechte ruimtelijke ordening
De provincie heeft de vergunning voor de bouw van de drie windmolens bij natuurgebied Noorder IJplas, in het noordwesten van Amsterdam, geweigerd op grond van ‘slechte ruimtelijke ordening’. De gemeente is van mening dat de provincie dit oordeel onvoldoende heeft onderbouwd en gemotiveerd.
Eerder heeft Gedeputeerde Staten positief geadviseerd over deze vergunning nadat uit de aangeleverde onderzoeken en onderbouwing was gebleken dat het project in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening, zo stelt de gemeente. ‘Daarnaast ontbreekt in de argumentatie van de provincie een eigen afweging over de natuurbescherming en is onder meer een rapport over de verkeersveiligheid niet betrokken bij het besluit’, meldt de gemeente in een perscommuniqué.
Uit onderzoeken van de omgevingsdienst en Rijkswaterstaat blijkt echter, dat de windmolens storend kunnen zijn voor vogels en vleermuizen. Een ander argument is dat de turbines nadelig zijn voor de verkeersveiligheid bij knooppunt Coenplein.
Afspraken onder druk
Met het beroep wil de gemeente Amsterdam onder meer duidelijkheid scheppen over de rol en verantwoordelijkheid van de betrokken partijen bij windenergieprojecten, met name die van de provincie. ‘Dit om te voorkomen dat toekomstige windenergieprojecten in Amsterdam vertraging oplopen door onvoorspelbare besluitvorming of dat initiatiefnemers bij voorbaat afhaken omdat het onzeker is langs welk beleidskader hun plannen getoetst worden’.
De gemeente Amsterdam vindt dat door het weigeringsbesluit de met de provincie en andere partijen gemaakte afspraken in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) over de opwek van duurzame energie, onder druk staan.
Volgens landelijke en regionale afspraken moet in de regio Noord-Holland Zuid 35TWh duurzame energie op land worden opgewekt. Afgesproken is dat de gemeente Amsterdam daaraan voor 677MW bijdraagt, door in totaal 127MW windenergie en 550MW zonne-energie op te wekken.
Het gebied bij de Noorder IJplas is in zowel de Windvisie 2012 van Amsterdam als de regionale energiestrategie (RES 1.0) aangewezen als een gebied waar windturbines op land gebouwd kunnen worden. De vergunning voor de windmolens bij de Noorder IJ-plas is eind 2023 aangevraagd door vier samenwerkende energiecoöperaties die verenigd zijn in Wind Ontwikkeling Amsterdam Noord (WOAN). Ook zij betreuren de weigering van de vergunning door de provincie. Zij benadrukken dat het halen van de gemaakte afspraken voor windenergie op deze manier moeilijk wordt.