Zaanstad stelt ambities voor Achtersluispolder bij

De gemeente Zaanstad heeft nieuwe plannen gemaakt voor bedrijventerrein Achtersluispolder in Zaandam. Er komen veel minder nieuwe woningen dan nog amper 2 jaar geleden werd voorzien.

Minimaal 8.000 woningen en 5.000 nieuwe banen moesten er komen op de Achtersluispolder, een gebied van ruim 200 hectare aan de Zaan en het Noordzeekanaal aan de zuidrand van Zaanstad. Dat “verklapte” zelfstandig gebiedsontwikkelaar Annius Hoornstra eind 2020 tegen Lizanne Schipper in het kader van de rubriek Vestigingslocaties van PropertyNL.

Hoornstra, die jarenlang bij de gemeente Amsterdam werkte en recent samen met Fakton een versnellingsmodel voor woningbouw ontwikkelde, wilde de Achtersluispolder ontwikkelen op een schaal die we in Nederland volgens hem nog niet kenden niet kenden. ‘Als je vanuit de Westertoren naar de regio kijkt, denk je: wat een fantastisch terrein in Zaanstad, daar kunnen we een deel van onze nieuwe economie en woningnood kwijt. Van Overhoeks tot het Hembrugterrein, dat wordt de nieuwe Noordas!’

De ontoereikende verbindingen met Amsterdam en andere buurten waren nog wel een dingetje. Maar daarvoor aasde Hoornstra op de komst van de metro. Wat gelijk zou zorgen voor een minder groot parkeerbeslag en meer ruimte voor verdichting.

Het nieuwe toekomstplan voor Achtersluispolder waarover het college van B & W deze week een knoop doorhakte is een stuk bescheidener. Behalve voor woningen en ander groeiambities  is er nu meer aandacht voor “groen” en voor behoud en verduurzaming van bestaande werkgelegenheid. Met 420 bedrijven telt de Achtersluispolder ruim 4.000 arbeidsplaatsen. Op het terrein is veel maakindustrie te vinden. Met het toekomstperspectief wil gemeente de Zaanstad praktisch geschoolde banen beschikbaar houden voor Zaanse werknemers.

In het nieuwe plan is de polder verdeeld in drie zones: Thorbeckzone, Maakgordel (met de deelgebieden Sluiskwartier, Isaac Baartkwartier, Nautisch Cluster) en Havenkwartier. In de Thorbeckezone kan een nieuwe woonwijk komen met maximaal 1.250 woningen en ruimte voor recreatie, natuur en sport. Het Sluiskwartier wordt een wijk om te wonen en te werken met minimaal 750 nieuwe woningen. In het Isaac Baartkwartier moeten nieuwe economische functies worden ontwikkeld.  Voor het Nautisch cluster en het Havenkwartier – het zuidelijke deel- is het doel de huidige economische functie te versterken.

Al met al is de woningbouwambities voor de Achtersluispolder in iets meer dan 2 jaar tijd met 75% naar beneden bijgesteld van 8.000 naar ongeveer 2.000. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Zaanstad zoekt goede locaties om huizen te bouwen voor de eigen inwoners èn voor de regio. Maar we hebben ook ruimte nodig voor groei en vernieuwing van de bedrijvigheid. In de nieuwe plannen voor de Achtersluispolder hebben we die balans volgens mij gevonden.’

Om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren, verwacht de gemeente veel heil vanj de aansluiting op het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) ZaanIJ. Dit is een project van de Vervoer Regio Amsterdam om te komen tot een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding (HOV) tussen Zaandam en Amsterdam. Mede naar aanleiding van onderzoek door Sweco wordt daarbij vanaf 2028 niet ingezet op een metro- maar een busverbinding als beste en snelste oplossing. Ook krijgt het fietsnet een uitbreiding met de fietsroute Van Dam tot Dam. Ook komen er nieuwe fietsroutes noord-zuid en in de toekomst een autovrije zeedijk.

Besluitvorming in de gemeenteraad wordt voorzien in de raadsvergadering van april.