Afgebroken contract werpt schaduw over goed halfjaar Heijmans

Vastgoed- en infraconcern Heijmans maakte een hogere omzet bekend in het eerste halfjaar en een winst die weliswaar hoger lag, maar waar een reservering vanaf is getrokken. Ook de orderportefeuille steeg.

De omzet bedroeg in de eerste zes maanden € 881 miljoen tegenover € 839 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, een groei van 5%. Het nettoresultaat kwam uit op € 10 miljoen.

Heijmans heeft € 34 miljoen gereserveerd na een tegenvallend vonnis in de Wintrack II-zaak. Het hoger beroep loopt. Wintrack II betreft een contract over hoogspanningsmasten dat door opdrachtgever Tennet is beëindigd. De Raad van Arbitrage stelde dat dit terecht is, maar Heijmans bestrijdt dat.     

De groei was het grootst bij het segment Vastgoed, waar zowel het aantal verkochte woningen als de stijging van de vrij op naam-prijzen bijdroeg aan de omzetgroei, die steeg van € 224 naar € 288 miljoen.

In H1 van 2021 zijn er 1209 woningen verkocht tegenover 1075 in H1 van 2020, met vooral een duidelijke stijging in het aantal particuliere verkopen - 873 in 2021 tegenover 610 in 2020. Naast haar rol als integrale gebiedsontwikkelaar van gebieden als Den Haag Zuidwest, Utrecht-Overvecht en de Van Deysselbuurt in Amsterdam, investeert Heijmans ook in grondposities voor haar eigen grondbank, zodat de portefeuille ook in de toekomst op goed niveau blijft. Noemenswaardige projecten in H1 2021 zijn Nieuw Kralingen (vergunning verkregen), Greenville (hoogwaardig project opgeleverd), Vlaardingen Vijfsluizen (start ontwikkeling en onderdeel Smart City-strategie) en Zutphen Noorderhaven (110 appartementen in aanbouw).

In H1 zijn tevens nieuwe overeenkomsten gesloten voor nieuwe projecten in Utrecht Leidsche Rijn (250 appartementen) en gemeente Hellevoetsluis (116 woningen). Als duurzaam en klimaatbestendig antwoord op de woningnood heeft Heijmans samen met marktpartijen het plan Eemvallei Stad aangeboden aan de minister. Dit plan voorziet in snelle bouw van een nieuwe stad van 50.000 woningen.