Aangepaste Regiewet: eis sociale woningbouw nu op regionaal niveau

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft de aangepaste wet Regie op de Volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet moet onder meer procedures verkorten, het aandeel betaalbare bouw bepalen en de minister meer middelen geven om in te grijpen.

De Regiewet was al in de steigers gezet door Hugo de Jonge, maar Keijzer wilde er nog aan sleutelen. Het uitgangspunt van De Jonge was gemeenten verplichten om ten minste twee derde van de nieuwbouw betaalbaar te bouwen, waarvan 30% sociale huur. Keijzer wil die verdeling nu grofmaziger toepassen: op regionaal niveau, zodat gemeenten meer ruimte krijgen om zelf te bepalen waar wat wordt gebouwd. In de regelgeving staat dat gemeenten met veel sociale huur 40% van de nieuwbouw moeten bouwen voor middeninkomens en gemeenten met weinig sociale huur 30% sociale huurwoningen moeten bouwen. Opgeteld moet 2/3 van de te realiseren woningbouw in de regio betaalbaar zijn, en 30% sociale huur. Als een gemeente al bovengemiddeld veel bebouwing in een segment heeft, dan moet het in het andere segment bijbouwen. Provincies gaan erop toezien dat de optelsom van alle nieuwbouw per regio optelt tot 2/3 betaalbaar en 30% sociale huur.

Ladder duurzame verstedelijking geschrapt

In het aangepaste wetsvoorstel staat verder dat er geen vergunning meer nodig is voor het bouwen van een mantelzorg- of familiewoning op iemands eigen erf en dat de regels voor het bouwen buiten de bebouwde kom soepeler worden. De zogeheten 'Ladder voor duurzame verstedelijking' voor woningbouw wordt geschrapt. Dit zorgt ervoor dat de procedures voor bouwen buiten de bebouwde kom korter worden. Keijzer wil de wet snel door de beide Kamers loodsen omdat Nederland anders mogelijk Europees geld misloopt. De Regiewet invoeren is een van de voorwaarden om geld te krijgen uit het Europese coronaherstelfonds. De deadline is 1 juli van dit jaar.

Aedes: duidelijker regels voor afwijken

Aedes laat weten blij te zijn met de aanpassingen en hoopt dat de wet snel wordt aangenomen. "Met deze wet komt er sturing op het bouwen van de woningen waar zoveel mensen op wachten", aldus voorzitter Liesbeth Spies. Wel wil de koepel nog wat meer duidelijkheid over de mogelijkheid om van de regels af te wijken als het niet passend is én als het niet nodig is op regioniveau 2/3 betaalbaar, waarvan 30% sociaal, te bereiken. "Om af te wijken moeten ze wel in overleg met gemeenten in de regio en onderbouwd een voorstel indienen, vervolgens kunnen provincie en Rijk een ontheffing verlenen. Voor Aedes is het nog onduidelijk hoe het proces eruit gaat zien als gemeenten willen afwijken. Duidelijker moet worden gemaakt wie bepaalt of 30% sociale huur 'niet passend' is en dat het overleg tussen regiogemeenten goed wordt geregeld." Aedes wil ook expliciet in de wet opnemen dat redenen voor afwijking in beginsel alleen kunnen worden onderbouwd door volkshuisvestelijke overwegingen. "Dat sociale huur minder oplevert dan andere typen woningen is hier op zichzelf niet een geldige reden voor. Evenmin kunnen de aankoopsom van grond en/of vastgoed een geldige reden zijn om hiervan af te wijken."

 

 
 
 

 

 
 

Laatste nieuws