Aanbieders flexibele kantoorruimte in Nederland gematigd optimistisch

Workthere heeft naar aanleiding van een reeks wereldwijde sentimentonderzoeken van flexibele kantooraanbieders geconstateerd dat 26% optimistisch is over de vooruitzichten voor de sector in de komende drie maanden.

Daarbij heeft 62% hetzelfde positieve gevoel met betrekking tot de komende 12 maanden. Noord-Amerika en Azië blijken wereldwijd het meest optimistisch te zijn, in Nederland is 19% optimistisch over de vooruitzichten voor het komende kwartaal, en 56% over het komende jaar.

Een belangrijke bevinding uit het onderzoek was het feit dat de bezettingsgraad van flexibele kantoorruimte vóór COVID-19 gemiddeld 83% bedroeg en naar verwachting eind mei 71% zal bedragen. De huidige aanvragen voor flexibele kantoorruimtes liggen momenteel wereldwijd op 20% van het normale niveau. In Nederland komen er nog 23% van het normale aantal aanvragen binnen. Opmerkelijk is dat het aantal aanvragen in Azië alweer lijkt te stijgen, er worden op dit moment 33% van het normale aantal aanvragen gedaan.

Uit het onderzoek bleek ook dat 33% van de gebruikers van flexibele kantoorruimte wereldwijd een beroep heeft gedaan op een versoepeling van de huur, in Nederland lag dit percentage op 11%. De meest voorkomende vormen van versoepeling betreffen een maand huuruitstel, een reductie van de gehuurde ruimte, of een huurkorting van 20-50%.

Ondanks versoepelingen zijn er veel huurders die hun huidige lidmaatschap bij een flexibele kantooraanbieder niet verlengen. In Azië gaat het om 27% van de contracten, en Europa 13% en in Nederland ligt dit aanzienlijk lager, op 9%.

De verwachting is dat de flexmarkt na de coronacrisis in relatief korte tijd weer op gang komt, en een belangrijke rol zal spelen in de toenemende flexibilisering en diversifiëring van het gebruik van kantoorruimte.