ASR weigert nog in huurwoningen te investeren

Zolang de Wet betaalbare huur in de huidige vorm blijft bestaan, wil ASR geen geld meer in huurwoningen steken.

Dat meldt ASR-ceo Jos Baeten in een toelichting op de halfjaarcijfers van de verzekeraar. ASR heeft zo’n 15.000 huurwoningen in Nederland in bezit. Baeten geeft aan dat ASR graag een deel van het vermogen in huurwoningen investeert, maar dat een ‘net rendement’ met de komst van de Wet betaalbare huur twijfelachtig is.

ASR gaat zijn huidige portefeuille niet uitponden, maar zet het voornemen om nieuwe huurwoningen aan te kopen even in de ijskast. De nieuwe wet is volgens Baeten allesbehalve een oplossing voor de woningnood. “Ik zie andere beleggers zich al terugtrekken. Dit is problematisch voor het oplossen van dit dossier, omdat op termijn het aanbod zal krimpen. Meer aandacht van het kabinet voor de lange termijn zou verstandig zijn. Financiële instellingen kunnen en willen helpen met het bouwen van betaalbare huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen. Zo’n investering moet op termijn financieel wel haalbaar zijn.”

ASR boekte over de eerste zes maanden van 2024 een operationele winst van € 677 mln, 59% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar verdiende in het eerste halfjaar vooral meer met schade- en inkomensverzekeringen dan in de eerste twee kwartalen vorig jaar.