AM start met Crossover op de Zuidas

Gebiedsontwikkelaar AM heeft het startsein gegeven voor de bouw van het multifunctionele gebouw Crossover op de Zuidas in Amsterdam.

Crossover wordt een duurzaam en multifunctioneel gezond gebouw voor ondernemers en starters op de woningmarkt. Het project bestaat uit 12.000 m2 kantoor, 120 startersappartementen voor woningstichting De Key, tien koopwoningen, een plint met horeca van 350 m2 en ruimtes voor sociaal-maatschappelijke functies van totaal 500 m2. Onder het gebouw wordt een parkeergarage met tachtig plekken gerealiseerd. Daarbij worden ook parkeerplaatsen voor car sharing gereserveerd, die zowel door de huurders van de kantoren als bewoners gebruikt kunnen worden.

AM speelt hiermee in op een toenemende behoefte aan gezond stedelijk wonen en werken op een bereikbare locatie. Maar dan wel binnen een diverse leefgemeenschap. Het gebouw krijgt twee certificaten bij oplevering: BREEAM-NL Outstandig en WELL- Core, uniek voor mixed use gebouwen in Nederland.  

Raymon van Miltenburg, directie AM: ‘Met Crossover legt AM de lat hoog op meerdere vlakken. We ontwikkelen op de kop van de Zuidas in een hoog stedelijke dynamische omgeving een bijzonder gezonde, duurzame, inclusieve woon- en werkomgeving. Het wordt een markant gebouw op een bijzondere locatie. We streven er daarbij vooral naar om een omgeving te creëren, waar toekomstige gebruikers van diverse achtergronden en leefstijlen gelukkig kunnen leven. Juist in deze tijd zijn we als AM bijzonder trots dat we met elkaar deze mijlpaal hebben bereikt en dat we kunnen uitkijken naar deze fraaie verrijking van de Zuidas in Amsterdam.’

Eelco Siersema, directeur vastgoed van De Key: ‘Fijn dat dankzij deze ontwikkeling zestig statushouders en zestig Nederlandse woonstarters de kans krijgen om in Crossover hun wooncarrière te beginnen. Dit woonconcept draagt bij aan de ambitie van De Key om Amsterdam toegankelijk te maken en te houden voor de jonge woonstarter met een kleine beurs. De Key verhuurt deze woningen met een huurcontract voor de periode van vijf jaar om zo de doorstroming te bevorderen.’

De bouw is in handen van BAM Wonen. De oplevering van Crossover is naar verwachting in het voorjaar van 2023.