V&D: vastgoedeigenaren weer in cruciale rol

De curatoren van V&D hebben zaterdag bekend gemaakt dat zij in exclusieve onderhandelingen zijn met Cool Investments, de onderneming van retail- en vastgoedman Roland Kahn.

De curatoren van V&D hebben zaterdag bekend gemaakt dat zij in exclusieve onderhandelingen zijn met Cool Investments, de onderneming van retail- en vastgoedman Roland Kahn.

Duidelijk is dat de eigenaren van de winkels van V&D weer in een cruciale positie zitten, evenals de banken die moeten beslissen over de financiering van de plannen van Kahn.
In de persverklaring van curatoren en Cool investments melden zij dat Kahn alle activiteiten en het merk van V&D wil overnemen en deze wil voortzetten in ‘een groot deel’ van de 62 warenhuizen.
Zeker is ook dat de vastgoedeigenaren een alternatief voorstel op tafel hebben, dat van het Canadese vastgoed- en warenhuisconcern Hudson’s Bay. Dat zou behelzen dat het bedrijf in eveneens een groot aantal vestigingen van V&D een nieuw warenhuisconcept gaat onderbrengen. Volgens waarnemers is het de Canadezen niet te doen om alleen de best-lopende winkels maar willen zij met hun winkels een landelijke dekking voor hun warenhuisformule realiseren. Zowel in de plannen van Cool Investments als van Hudson’s Bay zouden rond de 40 vestigingen van een gebruiker worden voorzien.
Een obstakel voor Hudson’s Bay is dat het optuigen van een nieuw warenhuisconcept enkele maanden zal vergen. Cool Investments wil met V&D zo snel mogelijk een doorstart maken en kan daarmee ook een belangrijk deel van de werkgelegenheid van het warenhuisconcern overeind continueren.
Voorjaar 2015 zaten de winkeleigenaren ook in een beslissende rol. Toen werd hun gevraagd door toenmalig eigenaar Sun Capital de huren te verlagen. Als tegenprestatie zou de Amerikaanse eigenaar enkele tientallen miljoenen in het warenhuis investeren. De vastgoedeigenaren zijn toen met huurverlagingen akkoord gegaan. Onduidelijk is echter of Sun Capital ook het toegezegde kapitaal voor nieuwe investeringen op de rekening van V&D had gestort op het moment dat het warenhuis daags voor kerst uitstel van betaling aanvroeg.
Cool Investments is met de winkelformules Coolcat, Sapph, MS Mode en America Today actief in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Cool Investments heeft ruim 600 eigen winkelpanden en wil dit de komende vijf jaar uitbreiden tot meer dan 1000. Ook wil zij groeien door overname van modewinkels. Als vastgoedbelegger richt de onderneming zich op prime A1-locaties in de Benelux. Daarnaast heeft zij winkelpanden in Duitsland en de VS. Tot slot heeft de groep directe en indirecte belangen in verschillende activiteiten. De familie Kahn heeft in al deze onderdelen van Cool Investments een meerderheidsbelang.