Rabobank financiert herontwikkeling vroegere pand ministerie van Soza

Ontwikkelcombinatie MRP Soza en de Rabobank hebben een financieringsovereenkomst getekend voor de aankoop van het voormalige kantoor van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hierdoor kan de herontwikkeling voortvarend worden opgepakt. MRP Soza is een ontwikkelcombinatie van MRP Development en VORM Ontwikkeling. Eind 2016 werd het pand verworven.

Welk bedrag met het financieringsarrangement gemoeid is, is niet meegedeeld. In de zomer van 2016 had Litoro Investments het pand verworven door een bod te doen van € 23 mln. 

Het voormalige kantoorpand aan de Anna van Hannoverstraat te Den Haag, ontworpen door architect Hertzberger, ligt pal naast station Laan van Nieuw - Oost - Indië en werd in 2016 in verkoop gebracht door het Rijksvastgoedbedrijf.

De komende jaren moet er in de omgeving van het station, het zogeheten Haagse Central Innovation District, een belangrijke verdichtingsopgave gaan plaatsvinden. Daarnaast heeft het gebied zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot kenniscluster op het gebied van veiligheid, de zogenoemde ‘The Hague Security Delta’’(HHSD)). De verwachting is dan ook dat de herontwikkeling van dit kantoorcomplex een aanjagende functie heeft binnen de verdere ontwikkeling van dit gebied, mede om de vraag naar woningen het hoofd te bieden.

maar eerst zullen de komende vijf jaar 350 statushouders in het pand worden gehuisvest. Dat was een wens die de gemeente bij het Rijksvastgoedbedrijf bij verkoop van het pand had neergelegd. Behalve voor statushouders wordt het pand ook ingericht voor start-up bedrijven gericht op Cyber Security.

Parallel aan deze gebouwexploitatie gaat de ontwikkelingscombinatie MRP Soza met de gemeente en NS Vastgoed verder werken aan de planvorming voor het gebied. Samen zullen zij onderzoeken wat de beste mixed-use oplossing is voor deze locatie en wat de beste verhouding is tussen sloop/nieuwbouw en behoud van het structuralistische erfgoed, rekening houdend met de recent gepubliceerde conceptnota Eyeline & Skyline waarin de Haagse hoogbouw vooral kwalitatief wordt beschreven. Verdichten, vergroenen en verduurzamen is hierbij een belangrijk uit gangspunt.

'Wij zijn zeer content met de financiering van Rabobank. Op deze manier kan in betrekkelijke rust worden gezocht naar het meest ideale plan voor deze strategische positie', aldus Bart Meijer van MRP Soza.

'Met dit plan versterken wij de samenwerking met MRP en kunnen wij onder andere onze expertise inzetten van ons transformatiebedrijf', aldus Hans Meurs, directeur Vorm Holding.

Deze financiering sluit nauw aan bij de duurzaamheidsambitie van Rabo Real Estate Finance. Niet alleen vanwege de hoge duurzaamheidseisen, maar ook vanwege de bijdrage aan een sterke verbetering van de leefomgeving.

'Deze financiering is een voorbeeld van hoe wij als Rabobank Wholesale samen met de klant tot een goede maatwerkoplossing komen die past bij de wensen van de klant en de ambitie van de bank', aldus Jan van der Tol, Team Head Real Estate Finance CC Large Corporates Rabobank.