Havenbedrijf Rotterdam schroeft huuropbrengsten flink op

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft haar inkomsten uit de verhuur van haventerreinen vorig jaar met € 24,5 miljoen zien toenemen. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers over 2022. 

CEO Allard Castelein betitelde 2022 in een toelichting op jaarcijfers als een 'buitengewoon' jaar. 'De oorlog en de sancties leidden tot veranderingen in de mondiale energiestromen en hoge energieprijzen en daardoor tot een hoog inflatiecijfer en een afzwakkende economie. Het Rotterdamse bedrijfsleven en alle dienstverleners hebben snel en adequaat kunnen inspelen op de veranderingen. De oorlog heeft ook de risico’s laten zien van een grote afhankelijkheid van één of enkele landen voor cruciale sectoren.'

De schets van Castelein vertaalt zich cijfermatig in een tonnage aan overgeslagen goederen dat vorig jaar met 467,4 miljoen ton vrijwel gelijk (-0,3%)  was aan 2021 (468,7 miljoen ton). De achterliggende cijfers laten echter flinke veranderingen zien.

Zo nam de containeroverslag 5,5% af in aantallen TEU (-9,6% in tonnen), vooral omdat na de invasie in Oekraïne het containerverkeer van en naar Rusland vrijwel stilviel. De aanvoer van LNG, vooral uit de VS, nam 63,9% toe, als alternatief voor Russisch gas. Tegelijkertijd steeg de import van kolen met 17,9% omdat vooral de Duitse kolencentrales meer draaiuren maakten.

Prijsherziening en nieuwe contracten

Financieel heeft het Havenbedrijf een goed 2022 achter de rug. De opbrengsten stegen met 6,9% tot € 825,7 miljoen. De operationele lasten stegen ook, met 8,3% tot € 282,2 miljoen. Per saldo nam ook het bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en belasting (EBITDA) toe met 6,1% tot € 543,5 miljoen. Het netto resultaat is met € 247,2 miljoen gelijk gebleven (2021: €247,2 miljoen). In totaal investeerde het Havenbedrijf € 257,0 miljoen in de haven.  

De belangrijkste onderdelen van de omzet zijn de contractopbrengsten (uit verhuur van terreinen) en de havengelden. Door prijsherzieningen en nieuwe contracten zijn de contractopbrengsten gestegen met € 24,9 miljoen. De inkomsten uit havengelden zijn gestegen met €27,8 miljoen, onder meer door de overslag meer massagoed (i.p.v. containers) en midner verstrekte kortingen. 

Stikstofruimte nodig

De Rotterdamse haven wil meer werk maken van de energietransitie en het afbouwen van de CO2-uitstoot maar ervaart daarbij tegenwind door de stikstof-impasse. Het Havenbedrijf wijst op afname van eigen stikstof-emissies in de haven gedurende de fgelopen 15 jaar met 60% afnamen, waardoor de Rotterdamse industrie verantwoordelijk voor minder dan 1 % van de stikstofdepositie in de Nederlandse natuur. 'Tegelijkertijd stoot de Rotterdamse industrie ongeveer 14% van de Nederlandse CO2 uit en speelt zij een grote rol in het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Wil de industrie duurzaamheidsprojecten kunnen realiseren dan heeft ze wel enige stikstofruimte nodig, bijvoorbeeld tijdens de bouw. Bovendien zorgen verschillende energietransitie-projecten voor reductie van stikstof buiten de haven, zoals het gebruik van duurzame brandstoffen die in de haven gemaakt worden en het gebruik van (geïmporteerde) waterstof.'