Overheid nekt blockchainplan van Annexum

Naar aanleiding van de voorgenomen wijzigingen in het fiscale stelsel stopt Annexum met de pilot om participaties in vastgoedfondsen via blockchain te verhandelen.

Aanleiding van deze maatregel vormt het opheffen van de Fiscale Beleggingsinstelling voor Nederlands vastgoed, deze veroorzaakt namelijk een dubbele belastingheffing voor particuliere beleggers. ‘Het gevolg hiervan is dat het voorgenomen woningfonds een te laag rendement krijgt om nog aantrekkelijk te zijn,’ aldus Huib Boissevain, ceo Annexum.

Annexum was in samenwerking met fintech-startup Bloqhouse bezig om met behulp van blockchaintechnologie een pilot voor te bereiden om directe verhandelbaarheid van participaties tussen particuliere beleggers mogelijk te maken. Na uitvoerig overleg met de Autoriteit Financiële Markten zou het fonds in het vierde kwartaal van 2018 naar de markt komen.

‘Nederland was één van de eerste landen in de wereld die verhandelbare vastgoedfondsen mogelijk heeft gemaakt en is nu de enige die dit weer afschaft,’ aldus Boissevain. ‘Ik betreur dit omdat met deze innovatie, diverse verbeteringen in de Nederlandse vastgoedwereld hadden kunnen worden gerealiseerd. Deze technologie zou namelijk voor onze klanten een grote verbetering hebben betekend, qua kosten en doorlooptijd van transacties. Wij hopen dat de politiek dit alsnog inziet en de voorgenomen maatregelen niet invoert.’