Column Peter de Haas: Oude witte mannen

Duurzaamheid en inclusiviteit zouden eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, in plaats van een groot thema, vindt columnist Peter de Haas.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 9 juni 2023

De afgelopen periode heb ik verschillende conferenties en seminars bezocht. Het gaat bij dergelijke bijeenkomsten natuurlijk om de inhoud van het programma en de mogelijkheid om te netwerken en nieuwtjes uit te wisselen over wat er zoal speelt in de markt. Meestal komt uit de presentaties en de paneldiscussies niet veel nieuws of opmerkelijks voort. Dat is anders als er keynote sprekers zijn van buiten het vastgoed, die bijvoorbeeld vertellen over hun reis rond de wereld of hun wandelingen in poolgebieden – vooral als een schreeuw om aandacht voor het behoud van de wereld. Dan zit iedereen op het puntje van zijn stoel en daar wordt tussen de nieuwtjes door flink over nagepraat.

Naast duurzaamheid zijn steeds vaker terugkerende thema’s de inclusiviteit en diversiteit binnen de vastgoedorganisaties van de grote investment en asset managers en beleggers. Wat daaraan wordt gedaan en hoe vooruitstrevend men daarin is wordt in panels vaak uitgelegd door ‘oude witte mannen’, zoals mijn dochters zouden zeggen. Vaak in algemeenheden en ook vaak met dezelfde generieke doelstellingen. Laatst werd op een internationaal congres zelfs een ‘award’ uitgereikt aan een gerenommeerde internationale vastgoedinvesteerder vanwege de commitment aan diversiteit. Daar is natuurlijk niets mis mee, al werd die prijs wel weer opgehaald door een ‘oude witte man’. Wat betreft duurzaamheid gaat het natuurlijk vooral over de inzet op CO2-reductie, gekoppeld aan een streefjaartal in de toekomst, terwijl de slag naar concrete acties nog steeds lastig inzichtelijk is en het resultaat binnen de gestelde termijn een grote opgave lijkt te worden.

Hou me ten goede, beide onderwerpen zijn van groot belang, maar zouden eigenlijk vanzelfsprekend behoren te zijn, in plaats van een groot thema. Toch wil deze oude witte man (zo noemen mijn dochters ook mij namelijk) er hier ook wel wat over melden.

Het is geen hogere wiskunde dat vastgoed ofwel de gebouwde omgeving een grote impact heeft op CO2-vermindering en dus verduurzaming. Er bestaat natuurlijk al veel door overheden ontwikkeld beleid om de volledige vastgoedvoorraad te verbeteren, en dat gebeurt natuurlijk ook al. En er zijn allerlei private initiatieven voor duurzamere bouw en verbouw, door de bouwwereld en ook bij beleggers. Bijzonder is overigens dat het al als een sterke verbetering wordt gezien als institutionele beleggingspartijen meer op duurzaamheid zijn ingericht, zonder dat enig concreet resultaat in de portefeuille zichtbaar is.

De vastgoedsector staat bekend als een traditionele branche, en dat komt ook vaak terug in de organisatie van de bedrijven en beleggingsorganisaties. Toch is wat betreft inclusiviteit en diversiteit de afgelopen decennia al veel veranderd, en zijn in mijn ogen op een natuurlijke wijze in ieder geval meer vrouwen op bepalende posities terecht gekomen. Diezelfde organisaties krijgen langzaamaan ook een internationalere basis, met medewerkers van alle continenten en vaak met Engels als voertaal op de werkvloer. Dit gebeurt op een natuurlijke wijze en op basis van persoonlijkheid en kwaliteit, en zo hoort het ook. Ik ken internationale vastgoedpartijen waar het top- en hogere management evenwichtig is samengesteld, gewoon op basis van werving en selectie.

Debatten en discussies over het diverser en inclusiever maken van de organisaties doen allemaal wat geforceerd en ongemakkelijk aan. Net als bij de hele verduurzamingsdiscussie zijn internationale trends en maatschappelijke kaders vanzelfsprekend van grote invloed op het denken en doen in de vastgoedbranche. Er is natuurlijk een verschil in opvattingen en denkwijze tussen het zittende management en de nieuwe generatie en leiders in opkomst. Bij hen wordt veel minder of zelfs niet in ras en geslacht gedacht, maar gewoon in wie je bent en wat je doet en kunt. Deze generatiewisseling gaat geleidelijk en zal steeds meer invloed hebben en effect krijgen op de verandering van de organisatie van de vastgoedbeleggingssector. Op een natuurlijke manier, zonder geforceerde doelstellingen en tijdspaden. Zo sprak de oude witte man.

Peter de Haas werkt onder De Haas Real Estate Advisory als onafhankelijk internationaal adviseur voor indirecte vastgoedbeleggingen