Van de hoofdredacteur: Im Westen nichts neues op vastgoedgebied

Kopers en verkopers van vastgoed lagen in de eerste helft van 2024 tegenover elkaar in loopgraven, vindt hoofdredacteur Wabe van Enk.

Tot transacties kwam het nauwelijks, met uitzondering van die van het Rijksvastgoedbedrijf.

Makelaars reppen wel over ‘nieuwe dynamiek’, maar een blik op de magere transactie-pagina’s kwalificeert de makelaars tot wensdenkers. Zo’n somber halfjaar is de afgelopen acht jaar – met uitzondering van het rentebloedbad in 2023 – niet voorgekomen.

Het gebrek aan transactievolume viel des te meer op doordat de economie aantrok en de koersen stegen. Waarom gedraagt vastgoed zich als het autistische financiële broertje dat deals op het laatste nippertje afblaast?

Het zijn de verkopende partijen die uiteindelijk terugdeinzen voor de forse afschrijvingen. Terwijl effectenbeurzen razendsnel reageren op mogelijke rentedalingen, zit het vastgoed nog in de verwerkingsfase. Wie draait er op voor de verhoudingsgewijs grote sprong in rentekosten? De nieuwe koper in ieder geval niet. Die heeft niets te maken met taxaties uit het verleden. Wanneer komen die verkopers en kopers dan wel bij elkaar?

Voor de woningmarkt helpt het dat de huren in de vrije sector fors stijgen. Geen populair onderwerp, maar huurders vangen die stijging op doordat hun lonen sneller zijn gestegen dan de inflatie. Huurders kunnen bovendien geen kant op. ‘Hun’ vrije huursector is de afgelopen jaren gesloopt. Wetgeving heeft die woninghuursector zo onaantrekkelijk gemaakt dat beleggers alleen woningen kopen om uit te ponden. Zij zorgen niet voor een stabiele markt, met alle gevolgen voor nieuwe toetreders.

Het kabinet houdt zich met Prinsjesdag vast aan de stijging van het aantal bouwvergunningen voor woningen. De politiek is bedreven in het vinden van strohalmen en stelt die vervolgens voor als sequoia’s. Zo’n strohalm is de lijst met bouwvergunningen, want in een bouwvergunning kun je niet wonen: er gaapt een kloof tussen het papiertje en de realisatie.

Als er iets positiefs te zeggen valt, moeten beleggers bij logistiek zijn, het thema van deze editie. Logistiek heeft een aantal gouden jaren achter de rug en is het enige vastgoedsegment dat daar nog een halfjaar met een behoorlijk beleggingsvolume aan vast knoopt.

Wel kent ook logistiek zijn grenzen: na de spectaculaire groei, meldt deze editie een forse terugval bij ontwikkelingen. Dat tekent een gezonde logistieke markt met meer schaarste. Zo kan een belegger ook met minder huurgroei en hogere leegstandscijfers overleven. Nu moeten de retail en de kantorensector nog uit de loopgraven zien te komen.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 23 augustus 2024