Beheerders met het Keurmerk Leegstandbeheer

De profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021
Special leegstandbeheer 2021

5Huizen Vastgoed en Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer heeft een decennium ervaring met leegstaand vastgoed door heel Nederland. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Miloeda Vijfhuizen, die daarvoor als algemeen manager bij Bewaakt & Bewoond werkte. De onderneming is tevens verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille van de familie Vijfhuizen.
5Huizen biedt tijdelijke oplossingen tegen alle mogelijke leegstandrisico’s door het plaatsen van startende ondernemers, kunstenaars of bewoners.
5H Urban Green Collectief is een recent initiatief van het bedrijf. Dit collectief is gericht op kunstenaars, creatieve professionals en (startende) ondernemers met een ‘groene’, innovatieve, kostenbesparende kijk op vastgoed. Het gaat dan om leegstaand vastgoed (wonen en BOG) dat door de creatieve inbreng van deelnemers ‘hipper, actueler en milieuvriendelijker’ wordt.
Recente projecten zijn Bonte Koe 1650 aan de Brouwersgracht in Amsterdam, een ruimte waar pop-up events en exposities plaatsvonden van Amsterdamse ontwerpers. Verder de expositie van Pakje Kunst in Den Haag tijdens een kort beheer van 20 dagen, waarin het pand benut werd als expositieruimte voor kunstenaars.

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc, dat gevestigd is in Den Haag, is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In de beheerportefeuille zitten veel woningen en kantoor- en bedrijfsruimten, maar ook bijzondere panden, zoals een kleine bioscoopzaal in Arnhem en atelierruimte in Oud-Beijerland. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Claudia Duinisveld, sinds 1998 in dienst bij Ad Hoc, is directeur van het bedrijf.

Alvast
Alvast is gevestigd in Rotterdam, maar heeft regiokantoren in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Tiel. Het heeft daarmee dan ook een landelijke dekking. Alvast is een snelgroeiende leegstandbeheerder die meer dan 20 jaar geleden werd opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. Directeur is Richard de Bruijn, voorheen manager van de regio’s Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur.
Ongeveer de helft van de beheerde gebouwen in het bestand van Alvast zijn woningen. Daarnaast beheert het bedrijf onder meer kantoren, bedrijfsruimte en kerken. Het gaat om meer dan 1500 objecten die bij elkaar meer dan 500.000 m² meten. Daaronder valt bijvoorbeeld de Bijlmer Bajes, maar ook 600 woningen in de wijk Feijenoord.
Alvast voor Elkaar is een bijzonder initiatief onder de noemer Sociaal Beheer. Het is een dienstverlening waarbij speciaal geselecteerde tijdelijke bewoners zich inzetten voor sociale activiteiten die een positieve uitwerking hebben op de uitstraling van het vastgoed in de omgeving en de kwaliteit van leven voor omwonenden en complexbewoners. Bewoners kunnen statushouders zijn, maar ook ouderen. Alvast selecteert kandidaten voor deze projecten op hun bereidheid om zich voor medebewoners in te zetten. Een voorbeeld is de Magic Mix in Oud Koningsvoorde (Tilburg), een springplank voor jongeren met een rugzakje.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond werd in 1997 opgericht door eigenaar Jan Kees Alblas. Het kan gaan om woningen, appartementen of kantorencomplexen. Het bedrijf heeft ook bijzondere objecten in tijdelijk beheer, zoals voormalige theaters en bioscopen, maar ook loodsen en kerken. Vanuit Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Op de website prijkt het Pieter Baan Centrum in Utrecht als een van de objecten onder beheer. Het zit nu vol beginnende ondernemers. Een bijzonder project in beheer is ook De Vrije Wolf, een voormalig gevangeniscomplex uit 1856 in de Utrechtse binnenstad.

De Kabath Vastgoedbeheer
De Kabath Vastgoedbeheer (DKBV) is in 1991 door Jan Geelen-de Kabath opgericht in Amsterdam met als doelstelling vastgoedeigenaren te ontzien bij de lasten en zorgen van leegstaand vastgoed. De leegstandbeheerder verhuisde vorig jaar van Arnhem naar Apeldoorn, maar is actief in alle provincies en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds 2018 is Joost Hamming directeur-eigenaar. Met een team van 12 collega’s biedt hij diensten als tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet. De Kabath heeft onder meer de voormalige gevangenis De Kruisberg, voorheen een oud landgoed, in Doetinchem in beheer. Het wordt nu aangeprezen als ‘dé tijdelijke nieuwe creatieve hotspot van Doetinchem’.

De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer, gevestigd in Leerdam, is specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten. Het bedrijf beschermt de meest uiteenlopende panden, van een showroom tot een café en van een woning tot een kantorencomplex, zoals in Nieuwegein, Den Haag en Breda. De Vastgoedbeschermer biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die ruim 18 jaar geleden zijn onderneming begon. Sinds november 2017 heeft hij Dennis van Roon als operationeel manager aan zijn zijde. Met het team beheren zij leegstaand vastgoed in heel Nederland.
Het leeuwendeel van de objecten die De Vastgoedbeschermer beheert zijn kantoren; die maken 45% van het bestand uit. Daarna komen woningen en bedrijfsruimte met respectievelijk 20 en 15%. Markante voorbeelden zijn een gevangenis en twee kantoorcomplexen. De gevangenis betreft Groot Bankenbosch, onderdeel van Veenhuizen in Drenthe. Het terrein bevat 25 gebouwen die De Vastgoedbeschermer grotendeels geschikt heeft gemaakt voor bewoning. Bij landgoed De Breul in Zeist en kantoortoren De Schinkel in Amsterdam wordt leegstandbeheer gedaan middels bewoning en gebruik door start-ups/ondernemers, zodat er ook buiten kantoortijden en in de weekenden bescherming aanwezig is.

FIM Vastgoed
Een nieuwkomer onder de bezitters van een KLB-keurmerk is FIM Vastgoed, dat ongeveer twee jaar bestaat en gevestigd is in Haarlem. Oprichter en enige werknemer is Pim Hendriks. Hij merkte dat met name overheidsinstellingen het keurmerk belangrijk vinden bij het vertrekken van opdrachten. FIM lijkt de enige leegstandbeheerder te zijn met een eenmanszaak. De naam FIM lijkt op Pim, maar de drie letters vormen vooral de voorletters van zijn vrouw en dochter. Het opvallendste object in beheer is een schoolgebouw, vertelt Hendriks desgevraagd. Met echt opvallende objecten had hij te maken toen hij nog verbonden was aan Wagenhof Bedrijfsmakelaars in Haarlem, dat ook leegstandbeheer doet. Dat bedrijf had toen de koepelgevangenis in Haarlem en een bank met kluis in beheer.

Gapph Vastgoedbeheer
Gapph Vastgoedbeheer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste leegstand- en vastgoedbeheerder van Europa. Het bedrijf telt 80 collega’s, die opereren vanuit zeven locaties in Nederland, één in België (Interim Vastgoedbeheer) en twee kantoren in het Verenigd Koninkrijk (onder de naam Dex Property Management). Het hoofdkantoor van Gapph, opgericht door Johan van Haaster in 2013, is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Johan van Haaster, Jeroen Fanchamps en Matthias van Klaveren vormen samen met Victor Plattel (directeur België) de directie.
Het dienstenpakket van Gapph is de afgelopen jaren verder uitgebreid en beweegt mee met de ontwikkelingen in de markt, van het beheren en leefbaar houden van een woonwijk, het risicodragend exploiteren van (zorg)vastgoed, tot het realiseren van sociale co-living projecten. Zo wonen in een voormalige zorginstelling in Amersfoort circa 75 jongeren volgens het co-living principe samen met jongeren met een lichte zorgvraag.
Gapph verzorgt tevens de langjarige verhuur van de 80 nieuwe appartementen in de Mariënburg Campus in Den Bosch, waar ook de Jheronimus Academy of Data Science gevestigd is, maar ook van 400 creatieve werkruimtes op de projecten Plan-B en Sectie-C te Eindhoven.
In december 2020 werd bekend dat Gapph de Europese aanbesteding van de Wageningen University & Research heeft gewonnen voor de verhuur en het (sociaal) beheer van 96 studenteneenheden in gebouw Computechnion op de campus. Gapph huurt dit getransformeerde kantoorgebouw risicodragend aan en ontzorgt de opdrachtgever volledig.
Daarnaast werd in december 2020 bekend dat Gapph in Amsterdam de verhuur van 200 woningen per jaar gaat verzorgen voor de huisvesting van 400 economisch daklozen, in opdracht van vier Amsterdamse woningcorporaties en de Regenboog Groep.

HOD Leegstandbeheer
HOD Nederland, onderdeel van de Facilicom Services Group, is ooit vanuit Groningen gestart als een van de eerste professionele antikraakbedrijven in Nederland. HOD staat voor Huis Oppas Dienst Nederland. Vanwege de toenemende vraag naar leegstandbeheer is het bedrijf in de jaren ’80 verhuisd naar Utrecht. Toen in 1994 Facilicom partner werd, kon HOD zich ontwikkelen tot een landelijke organisatie met een breed pakket aan diensten. Zo heeft HOD onder andere het hoofdgebouw (KMAR) van de Koninklijke Marechaussee in Baarn in beheer voor verhuur van werkruimtes en een paar woningen op het terrein. In kantorencomplex Oude Utrechtseweg/Gerrit van der Veenlaan in Baarn beheert HOD voor BPD een project voor start-ups met 14 ondernemers. Een opvallende gebruiker in Baarn is hoedenontwerpster Herma de Jong (Herma De Jong Hat Design), die ontwerpt voor de koninklijke familie en ministers. Zij heeft onderdak gevonden in de kantoorvilla Carpe Diem die voor bijna € 2 mln te koop staat.
HOD telt 17 medewerkers, met sinds jaar en dag Freek Ossendrijver als directeur en Laurens Mondelaers als adjunct.
Het beheerde objectenbestand van HOD bestaat voor ongeveer driekwart uit woningen, met name van woningbouwcorporaties. In Nieuwegein voert HOD voor woningcorporatie Mitros het woonconcept Jong+Oud=Goud, waarbij het huurders selecteert die bereid zijn senioren, de zittende huurders van Mitros, persoonlijke ‘sociale zorg’ en gezelschap te bieden.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. Toch is op de website ook tijdelijke verhuur te vinden. De leegstandbeheerder met ongeveer 20 medewerkers heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Zoekers kunnen terecht in werkruimtes in onder meer in Someren of Den Bosch. Interveste beheert daarnaast panden en woningen in alle provincies van Nederland. Ook kunnen huurders woonruimte combineren met vrijwilligerswerk. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Groningen en Zwolle. Ook heeft het bedrijf ondernemerspunten in Leiden, Waalwijk en Tilburg.
Interveste beheert naar eigen zeggen ‘veel boerderijen’ in Nederland. Hiervoor is het thema Mijn Boerderij in het leven geroepen. Dit zijn speciale themaboerderijen waar het bedrijf afhankelijk van de eisen van de opdrachtgever specifieke doelgroepen kan huisvesten.

Jansen Vastgoedbeheer
Nieuw in dit rijtje is Jansen Vastgoedbeheer, dat in oktober het KLB-keurmerk kreeg. Jansen beheert panden door heel Nederland. Het bedrijf concentreert zich op Amsterdam en de Randstad, maar is ook daarbuiten actief, bijvoorbeeld in Venlo.
Jansen verzorgt antikraak en tijdelijke verhuur, maar ook (klein) technisch onderhoud, beveiliging, groen onderhoud, ongediertebestrijding en schoonmaak. Een opvallend pand in beheer is de voormalige rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Hier wordt met een kunstgerelateerde invulling voorgesorteerd op het toekomstige gebruik van het pand als museum.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en Den Haag en doet aan leegstandbeheer, vastgoedmanagement en -ontwikkeling. Het bedrijf beheert woningen van onder meer corporatie Staedion, Woonplus Schiedam, Maasdelta, Crabbehoff en van de zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep.
Livable werd in 2011 opgericht door onder anderen Dennis Cleef en Carmen Salomons en sloot zich een jaar later aan bij het KLB-keurmerk. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein.
Het bedrijf merkt dat steeds meer actieve (jonge) mensen graag iets terugdoen voor de buurt waarin ze wonen. Livable maakt dat mogelijk door de bewoners te matchen aan vrijwilligersorganisaties, door buurtprojecten te initiëren en door deze te monitoren. Op hun beurt krijgen de bewoners de mogelijkheid om goedkoop te wonen.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is Maximus Vastgoedbeheer gevestigd. Het bedrijf doet aan tijdelijk beheer, tijdelijke verhuur, technisch onderhoud, hovenierswerk en ontruimingen. Het bedrijf beheert meer dan 1100 panden, vooral woningen, tijdelijke ateliers en werkruimten, voornamelijk in Zuid-Limburg.
Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren.
Maximus is in 2010 opgericht in Sittard en het team bestaat nu in totaal uit 12 mensen, onder wie bestuurders Tom Visschers en Jeroen Hermans. In mei 2019 is Maximus verhuisd naar de Symphoniesingel in Maastricht.
Samen met stichting Ipal won Maximus in juni 2019 de aanbesteding van vastgoedbeheer door de gemeente Maastricht. Andere opdrachtgevers zijn onder meer corporaties Wonen Limburg, Weller, ZO Wonen en Servatius, de gemeenten Voerendaal en Sittard-Geleen, Ballast Nedam en Bouwbedrijven Jongen. Recente opvallend objecten zijn Pijper en de Wagenaarflat, in opdracht van ZOwonen. Het gaat hierbij om in totaal 312 appartementen in het hartje van Geleen. In Cadier en Keer beheert Maximus sinds enkele maanden een kasteeltje nabij Valkenburg.

Oranje Steengoed Beheer
Nieuwkomer Oranje Steengoed Beheer is gevestigd in Heerenveen met een regiokantoor in Ede. Het bedrijf is een leegstandbeheer die werkt op basis van bruikleen of tijdelijke verhuur. Ook biedt het beveiliging en tijdelijke opslag in panden die niet in aanmerking komen voor bewoning of ondernemers. Opdrachtgevers zijn onder andere particulieren, gemeenten, zorginstellingen, beleggers, ontwikkelaars, beheerders en woningcorporaties.
De vestigingen van het bedrijf laten al zien dat het voornamelijk actief is in het noorden en oosten van het land. Op grond van het beperkte aanbod van de beginnende leegstandbeheerder beheert Oranje voornamelijk woonruimte. Eerder dit jaar bood Oranje Steengoed woon- en werkruimte aan in het voormalige dorpshuis in Randwijk, gemeente Overbetuwe.
 
Totalus
Totalus profileert zichzelf als een huisvester en heeft ‘voor ieder vastgoedproject een passende oplossing’. Het bedrijf doet onderhoud, beheer, beveiliging en verhuur van panden in de regio Westland en Rotterdam, waar het ook zijn hoofdvestigingen heeft. Totalus maakt daarbij onderscheid tussen tijdelijke verhuur en antikraak, hoewel dat in de praktijk meestal neerkomt op hetzelfde: tijdelijke bewoning tot een nieuwe gebruiker is gevonden of het pand zijn volgende geplande fase ingaat. Ook biedt het mobiele beveiligingsoplossingen.
Totalus heeft voor 60% woningen in beheer en 30% is kantoren. Daarnaast beheert het onder meer bedrijfsruimte en kerken (3%).
Op de site van Totalus staan onder antikraak meerdere schoolgebouwen, alsmede het voormalige gemeentehuis in ’s-Gravenzande, een woning in het centrum van Poeldijk en diverse andere woon- en werkruimtes. Overigens lijkt er niets voor onmiddellijk gebruik beschikbaar. Recente, opvallende projecten zijn onder meer de tijdelijke transformatie naar flexwoningen van een voormalig schoolgebouw aan de Madeweg in Monster met als naam Jonkheyd. Daarnaast doet Totalus het tijdelijk beheer door middel van antikraak van kerkgebouw de Hoeksteen in Maasdijk.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is gespecialiseerd in leegstandbeheer, zowel van woningen als van gebouwen met een andere functie. Villex verkoopt en transformeert ook vastgoed. Directeur-eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming in 2001 en sindsdien is de personele omvang gegroeid naar 41 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem en Middelburg) en beheert vooral woningen, maar daarnaast onder meer ook kantoren, bedrijfsruimte en kerken. Het bedrijf mag onder meer de gemeenten Bloemendaal, Nunspeet en Haarlemmermeer, de corporaties De Sleutels en Trivire en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex biedt vooral woonruimte aan en in mindere mate kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes. Het levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.
Opvallende objecten die onlangs in beheer zijn genomen, zijn Hoogte Kadijk 401 in Amsterdam, waar in samenwerking met de gemeente De Woondiversiteit werd ontwikkeld. Het voormalige pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is getransformeerd naar 116 kamers, die zijn bestemd voor studenten, statushouders en starters. Daarnaast heeft Villex studenten, starters en statushouders ondergebracht in het Havenziekenhuis in Rotterdam op Haringvliet 2. Een derde object is het Drijvend Paviljoen, in de Rijnhaven in Rotterdam. Dit werd het afgelopen jaar beschermd door antikraakgebruikers van Villex die hier hun onderneming hadden gevestigd. Het bijzondere pand gaat de Rijnhaven in Rotterdam nu verlaten en zal de komende tijd in het water van de Schiehaven komen te liggen.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van zeer diverse panden en projecten, van woningen tot schoolgebouwen, kantoren tot kerken, van Maastricht tot Groningen en van Den Haag tot Enschede. De leegstandbeheerder werkt voornamelijk samen met woningcorporaties, gemeenten en investeerders.
Het bedrijf bestaat uit directeur–oprichter Bastiaan Koetsveld en vier teamleden. De onderneming van Koetsveld begon in Gorinchem in 2007, maar zetelt al sinds 2009 in Rotterdam en heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts, Woonstede, de gemeente Leiden en de gemeente Kaag en Braassem. VoorkomLeegstand biedt ruimtes aan met tijdelijke huurcontracten (leegstandwet) of bruikleenovereenkomsten (antikraak). Ook doet het bewaking en tijdelijke transformatie
Dit doet het bedrijf onder andere in leegstaande scholen in Zevenaar, Renkum en Moerkapelle. Opvallend objecten zijn het stadhuis van Geertruidenberg, dat in elk geval begin deze maand nog beschikbaar was als werkruimte, en het klooster Sancta Theresia in Goirle, waarvoor VKL het tijdelijke beheer van 10 woonruimtes op zich heeft genomen.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimtes verhuurd aan startende ondernemers.
VPS Nederland heeft een hoofdkantoor in Den Haag en daarnaast 10 regionale vestigingen. Het maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft en zich Europees marktleider op het gebied van beheer, onderhoud en beveiliging van leegstaand onroerend goed noemt. In Nederland werken ruim 60 medewerkers bij het bedrijf onder leiding van bestuursvoorzitter Norman Klein en algemeen directeur Jeroen van der Poel. Bijzondere projecten zijn Fort Isabella in Vught (een voormalig kazerneterrein), revalidatiecentrum De Trappenberg bij Huizen en Futuredome in Breda, de voormalige koepelgevangenis die eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf.

Zwerfkei Tijdelijk Beheer
Het eerste bedrijf dat zich als leegstandbeheerder vestigde, was Zwerfkei Bewaring in Amsterdam, nu handelend onder de naam Zwerfkei Tijdelijk Beheer. Het bedrijf werd in 1980 opgericht door makelaar Eyk Backer, die tot op heden de leiding heeft. De destijds 27-jarige Backer kwam op het idee om leegstaande panden die hij in verkoop had, tijdelijk te laten bewonen, ‘Bewaking door Tijdelijke Bewoning’. Er was meteen animo voor en collega-makelaars wisten hem te vinden. Dat was de kick-off voor antikraak en tijdelijke bewoning of gebruik.
Zwerfkei heeft een kantoor aan de Stadionweg in Amsterdam, waar een team van zes mensen uiteenlopende gebouwen in de regio Amsterdam en de Randstad onder zijn hoede heeft. Het bedrijf regelt antikraak, tijdelijke verhuur, tijdelijk beheer en biedt werk- en atelierruimte aan.
Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging van Leegstandbeheerders Nederland (VLBN) en in 2010 van het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB). Backer is ook bestuurslid en penningmeester van de VLBN geweest. Anders dan veel andere beheerders prijst Zwerfkei zijn ruimtes in bedekte termen aan, want krakers kijken mee! Maar het hele scala van woningen die op termijn worden gesloopt, kantoren, bedrijfsruimten en ateliers is ook bij Zwerfkei te vinden. Zwerfkei is een gevestigde naam in de branche.