Breevast-aandeelhouder Zweegers in Italiaanse cel

Breevast-aandeelhouder Frank Zweegers is opgepakt op het eiland Capri in Italië toen hij aanmeerde met zijn nieuwe jacht Unicorn.

Hij is in afwachting van uitlevering aan België overgebracht naar Poggioreale, de gevangenis van Napels.

Frank Zweegers heeft verklaard dat hij volledige medewerking verleent aan een onderzoek dat is ingesteld door de Belgische justitie. Hij heeft bij de Italiaanse autoriteiten ‘de wens uitgedrukt’ om per direct uit Napels naar België te mogen vertrekken. Hij heeft benadrukt dat hij geen enkel strafbaar feit heeft gepleegd. Gelet op de geheimhouding van het onderzoek wil hij geen verdere inhoudelijke mededelingen doen.

Het betreffende gerechtelijk onderzoek loopt sinds 2012 naar de mogelijke omkoop van ambtenaren rond de Financietoren in Brussel – een van de grootste deals ooit in België, met een huurprijs van meer dan € 54 mln voor alleen al het ministerie van Financiën.

Eigenaar van de Financietoren is Breevast, dat het in 2001 voor € 310 mln kocht en renoveerde voor € 300 mln. Breevast zou het willen verkopen voor een vraagprijs van € 1,2 mrd. Breevast zelf is in deze zaak geen verdachte, zo heeft Breevast-directeur Henk Brouwer steeds benadrukt. Breevast meldt ook nadrukkelijk dat de aanhouding van Zweegers geen verband houdt met de eventuele omkoop van ambtenaren rond Financietoren in Brussel.