31 nieuwe winkels en horecazaken in Parkstad

In de Zuid-Limburgse Parkstadregio hebben in ruim een jaar 31 (startende) ondernemers hun bedrijf gevestigd.

Door regionale afstemming van het retailbeleid met Streetwise als instrument zijn de randvoorwaarden voor nieuw ondernemerschap sterk verbeterd en dat werpt zichtbaar zijn vruchten af. Van de 93 (aspirant-)ondernemers die het begeleidingstraject van gemiddeld 7 maanden doorlopen is een derde inmiddels gestart. De ondernemers worden begeleid in alle aspecten van de voorbereiding: van concept tot ondernemingsplan, locatie, huurvoorwaarden, financiering en vergunningen. In het centrum van Heerlen leverde dit 22 nieuwe ondernemingen op, in Kerkrade 6, in Landgraaf 2 en in Brunssum 1.

Nieuwe generatie ondernemers
De nieuwe vestigers in deze winkelgebieden kunnen bestempeld worden als de ‘nieuwe generatie’ ondernemers met een gemiddelde leeftijd van 34,7 jaar. Verdere kenmerken zijn een krachtig lokaal netwerk en specialistische concepten. Vooral horecazaken zijn in opkomst; ruim 32% van de nieuwe zaken betreft horeca of een mengformule met een horecacomponent. In een tijd waarin het middensegment en ketenformules het moeilijk hebben, weten deze regionaal georiënteerde ondernemingen de consument aan zich te binden met kwaliteit en service, en versterken zij de identiteit van de winkelgebieden waar zij zich vestigen.

Duurzame economische impuls
Conform de regionale retailstructuurvisie zijn deze ondernemingen gevestigd binnen de winkelgebieden waar nieuwe retailontwikkelingen nog gewenst zijn. De toevoeging van deze winkel- en horecaformules heeft bovendien een structureel uitgangspunt. De intensieve begeleiding van Streetwise heeft al bewezen startende ondernemers in winkelgebieden een betere slagingskans te bieden; terwijl landelijk na 1 jaar 50% van de starters weer stopt, ligt dit percentage bij Streetwise op 14%. Na twee jaar zijn er vervolgens geen afvallers meer. De duurzame insteek van deze aanpak is tevens terug te zien in de economische impuls die het teweegbrengt: de 31 ondernemers investeerden gezamenlijk ruim € 2 mln en zorgden voor 141 extra arbeidsplaatsen in de retail- en horecasector van Parkstad.