Bouw gestart van de Y-Towers in Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord is de eerste steen gelegd voor de bouw van de Y-Towers, twee hoge torens met appartementen en het grootste congreshotel van de stad.

Het is een project van Oviesa dat gefinancierd wordt door een consortium van ABN AMRO en Rabobank. Met de realisatie van het project is een bedrag gemoeid van ongeveer € 360 mln, waarvan € 200 mln opgaat in de bouw. Het Y-Towers project wordt in 2020 opgeleverd.

Oviesa is een joint venture van de Oostenrijkse vastgoed bedrijven IES Immobilien en Invester United Benefits. De financiering werd op de Provada getekend en heeft een omvang van € 180 mln waarvan € 150 mln wordt verstrekt onder de Garantieregeling Overheid (GO regeling).

De twee Oostenrijkse ontwikkelaars hebben eerst Duitse en oostenrijkse banken benaderd voor het project. Met het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt kregen echter ook de beide Nederlandse banken belangstelling voor financiering.

Het resterende bedrag komt uit een mezzanine faciliteit in de vorm van een genoteerde Duitse obiligatielening en een aandelenbelang dat wordt overgenomen door Duitse pensioenfondsen en particuliere beleggers.

Het project bestaat uit twee torens die gebouwd worden naast het EYE Filminstituut en de A’DAM Toren. De grootste van de twee wordt 110 meter hoog en daarmee het op twee na hoogste gebouw in de stad. De totale realisatie bedraagt ruim 105.000 m² BVO en bestaat uit een hoteltoren met 580 kamers voor Congreshotel Maritim Amsterdam en een woontoren van 31 verdiepingen met 250 luxe appartementen. 

Het hotel wordt geëxploiteerd door de Duitse hotelgroep Maritim op basis van een huurcontract met een looptijd van 50 jaar. Het krijgt tevens congresruimtes die tot 4.000 deelnemers plaats kunnen bieden. Op congresgebied zal Maritim gaan samenwerken met de Rai. 

De appartemententoren wordt 101 meter hoog en biedt ruimte voor 250 appartementen op een vloeroppervlak van 27.000 m2. Daarvan zijn er 150 bestemd voor de verkoop en worden er 100 ingericht als long-stay accomodaties.

Verwachting is dat deze ontwikkeling een enorme impact zal hebben op Amsterdam Noord, zowel sociaal -maatschappelijk als economisch.

De bouw wordt door Zublin Nederland verzorgd.