57.500 nieuwe woningen in vijf jaar tijd

De 27 grote stedelijke woningcorporaties verwachten de komende vijf jaar 57.500 nieuwe woningen te bouwen. Ook denken ze ruim 200.000 sociale huurwoningen te zullen verbeteren.

Zo blijkt uit de jongste ramingen van het samenwerkingsverband De Vernieuwde Stad (DVS). Het bouwprogramma voor de periode 2021 -2025 vraagt een gezamenlijke investering van in totaal € 24,8 mrd. Daarvan gaat € 11,3 mrd naar nieuwbouw. De investeringen in nieuwbouw blijven groeien; werden er in het jaar 2020 door de betrokken corporaties maar 5.800 woningen gebouwd, de komende periode gaat het om gemiddeld 11.400 woningen per jaar. Naar schatting 87% van die bouwstroom zal bestaan uit sociale woningbouw. Voor 10% betreft het vrijesectorhuurwoningen.

De corporaties stretchen zich tot het uiterste om de productie te realiseren, zegt DVS-bestuurder Mohamed Baba. “We doen ons uiterste best deze megaproductie te realiseren, maar dan nog zal het, gezien de enorme woningbouwopgave in de grote steden, niet genoeg zijn." Ook moet het volgens hem nog maar blijken of het de corporaties lukt al die woningen daadwerkelijk te realiseren. De afgelopen jaren is het aantal bouwplannen dat tijdig wordt gerealiseerd aanzienlijk gedaald: bijna een kwart van de nieuwbouwstroom kan door het ontbreken van bouwvergunningen niet op tijd beginnen.

De DVS-corporaties verlangen een extra inspanning van gemeenten. “Om onze doelen te kunnen halen moeten gemeenten sneller zijn met bestemmingsplannen en vergunningen en meer ondersteuning bieden”, aldus Baba. Ook zou hij graag zien dat gemeenten minder aanvullende eisen stellen op gebied van duurzaamheid en stedenbouw. Ook waarschuwt hij voor de gevolgen van sterk stijgende bouwkosten.

img
Redacteur
Profiel