In 2040 is de kern van Almere stedelijker, levendiger en groener, zo stelt het college van B en W in haar ontwikkelvisie. Evenals in de hoofdstad, is verdichting daarbij het toverwoord.
Stedenbouwkundig bureau Felixx + PosadMaxwan heeft de ontwikkelvisie voor het hart van de stad gerealiseerd in opdracht van de gemeente. In de visie wordt verdichting ingezet voor vergroening. De ligging van Almere rondom een groot open water moet, samen met een netwerk van singels en parken, een stadslandschap voor wonen, werken, leren en recreëren opleveren. De Ontwikkelvisie is goedgekeurd door het College en wordt donderdag aan de gemeenteraad voorgelegd.
Almere groeit van 220.000 naar 350.000 inwoners in de komende dertig jaar, een impuls voor zowel de stad als de regionale woningbehoefte. Het verdichten van het Hart van de Stad is volgens het College cruciaal om een passend centrum te realiseren. Almere heeft één van de minst bewoonde centra van Nederland, maar beschikt tegelijkertijd een intercitystation en veel voorzieningen.
Minstens 5000 woningen erbij
Het aantal woningen wordt verhoogd om de binnenstad te revitaliseren. Tussen 2020 en 2030 worden minstens 5.000 extra woningen toegevoegd, met een potentieel van 15.000 woningen tegen 2050. Deze ambitieuze opgave beoogt de economische vitaliteit van het centrum te versterken, voorzieningen toe te voegen en de openbare ruimte aantrekkelijker en groener te maken. Het doel is een levendig en duurzaam stadscentrum te realiseren, dat toekomstbestendig blijft in het veranderende klimaat.
Adaptief stadslandschap
Voor het eerst in de geschiedenis van Almere is er op grotere schaal sprake van inbreiding, transformatie en verdichting van het stedelijk gebied. Door daarbij gebruik te maken van Nature Based Solutions als leidend principe, ontstaat een heel andere kaart van de stad. Bebouwing en openbare ruimte worden samengevoegd tot één adaptief stadslandschap. Het Weerwater wordt het kloppende hart van een uitgestrekt ecosysteem.