MRP neemt ASR Vastgoed Ontwikkeling over

MRP, het ontwikkelingsbedrijf van Bart Meijer, heeft de vastgoedontwikkelactiviteiten van ASR overgenomen

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 29 april 2016

Meijer Realty Partners heeft de vastgoedontwikkelactiviteiten van ASR Vastgoed Ontwikkeling overgenomen. Hiermee heeft MRP de eerste fase van zijn ontwikkeling afgerond. MRP is in 2012 opgezet door Bart Meijer en zijn vader Ton Meijer, oprichter van ontwikkelaar MAB, die later werd overgenomen door Bouwfonds resp. Rabobank.

Bart Meijer zegt dat zijn onderneming in de eerste fase een budget van ongeveer € 500 mln ter beschikking heeft voor de aankoop van projecten en ontwikkelingen. Voorjaar 2015 kocht MRP onder andere Haaglanden Megastores als turnaroundproject. Met de overname van ASR Vastgoed Ontwikkeling zijn deze middelen nu nagenoeg volledig geïnvesteerd.

MRP neemt met deze overname de volgende projecten over: de Zuid Norfolk in Scheveningen (woningen), de herontwikkeling van de Kruisvaartkade in Utrecht (woningen), de volgende fasen in het woningproject Meerrijk in Eindhoven (woningen), de Catharinasteeg/Aalmarkt in Leiden, het Osdorpplein in Amsterdam (transformatie), het Prisma Bedrijvenpark in Bleiswijk, Oosterheem in Zoetermeer en de ontwikkelopdracht voor Post Utrecht in het voormalige postkantoor aan de Utrechtse Neude. Van al deze projecten was ASR enig eigenaar. De overige projecten van ASR Vastgoed Ontwikkeling, waaronder Leidsche Rijn Centrum, centrumplan Waddinxveen en diverse grondposities, zullen worden afgerond of verkocht door ASR. Dit zijn ontwikkelingen die met meerdere partners worden gerealiseerd.

Meijer: ‘Ik vind het een interessante portefeuille, omdat de meeste projecten stuk voor stuk solide zijn en op de juiste locaties staan. Het type ontwikkelingen dat erin zit is vrij conservatief. Het zin voor 90% woningen, zowel huur als koop in het middensegment, dus allemaal zeer courant. Het is voor ons een mooi platform om onze positie in Nederland verder uit te bouwen.’ De volgende stap is dat Meijer MRP laat groeien naar een portefeuille van € 1 mrd of meer. ‘Er is nog veel te doen in Nederland en ontwikkelen zit ons in het bloed.’

In de hoogtijdagen werkten bij ASR Vastgoed Ontwikkeling meer dan 100 mensen (inclusief tijdelijke contracten en inhuur). Dat zijn er nu nog ruim 40. Dit team staat sinds 2011 onder leiding van Dick Gort.

Vorig jaar werd een nettoverlies geboekt van € 113 mln. In 2014 schreef de dochter van verzekeraar ASR ook rode cijfers (– € 13 mln). ASR Vastgoed Ontwikkeling heeft de afgelopen decennia talloze multidisciplinaire projecten ontwikkeld, zoals IJDock Amsterdam, winkelcentrum Waddinxveen en Houthavens Amsterdam. In de PropertyNL Top-101 ontwikkelaars behoort ASR tot de top-5.