30 overheidsgebouwen klimaatneutraal in 2040

Afgelopen week hebben het Rijksvastgoedbedrijf en het consortium Motion2040+, bestaande uit DWA, Rebel, TwynstraGudde en Witteveen+Bos, de opdracht ondertekend waarmee 30 overheidsgebouwen in 2040 van schone energie worden voorzien.

Het programma hiervoor heet EnergieRijk Den Haag (ERDH) en gaat met deze ondertekening de volgende fase in. De ondertekening gaat over de vormgeving en uitvoering van het ERDH-programma in de komende jaren. Om dat te bereiken gaat het programma uit van een gebiedsgerichte aanpak, waarbij herhaalbaarheid en schaalbaarheid van de aanpak centraal staan.

ERDH is een bestuurlijk samenwerkingsverband van onder andere het Rijk, gemeente Den Haag en provincie Zuid Holland. Het Programma ERDH heeft als doel een klimaatneutrale energievoorziening voor de belangrijkste (semi)overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag. Aanvankelijk zou dat gelden voor 16 gebouwen. Inmiddels hebben 30 overheidsgebouwen in het centrum van de hofstad de doelstelling vastgelegd in een Green Deal. De samenwerkingsorganisatie en de gebiedsaanpak voor ERDH is uniek in Nederland.

Trias Territoria-principe
Na de visie- en planvorming is het nu tijd om door te pakken. Kenmerkend voor de uitwerking van de gebiedsaanpak is de Trias Territoria. Dit is een ontwerpfilosofie die de aanpak ordent in een sturende benaderingsvolgorde door (1) eerst de lokale mogelijkheden voor energieopwekking en -reductie te onderzoeken, (2) dan de mogelijkheden te benutten die de omgeving biedt, bijvoorbeeld door opslag in de bodem en (3) het restant van de behoefte aan duurzame energie in te kopen. Voor ERDH betekent dit concreet eerst energiereductie en -opwek op gebouwniveau, dan opslag en uitwisseling van energie tussen de ERDH-gebouwen in een WKO-netwerk, aansluiting van de gebouwen op een verduurzaamd warmtenet en ten slotte de inkoop van groene stroom.