Thema woningmarkt 2021: Top-10 beleggingen

Tien grote woningtransacties die in 2021 op propertynl.com gemeld zijn.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

703 studentenwoningen op Bio Science Park Leiden (foto)
Koper: Round Hill Capital
Verkoper:Yisheng
De Chinese ontwikkelaar Yisheng verkocht in april in één keer 703 zelfstandige studentenwoningen aan Round Hill in het entreegebied op het Leiden Bio Science Park. Yisheng ontwikkelt hier op het LBSP twee gebouwen van in totaal 23.000 m² met ook nog faciliteiten als gezamenlijke ruimtes, studieruimtes, eetkamers, wasruimtes en daktuinen. Het plan van Yisheng voor het gebied bestaat verder uit winkels, horeca en andere collectieve voorzieningen. Voor de exploitatie en het beheer wordt studentenhuisvester Student Experience verantwoordelijk. De bouw begint in 2021 en moet in 2023 zijn afgerond. Round Hill is een Angelsaksische belegger die al langer actief is op de woningmarkt in Nederland. Betrokken adviseurs bij de deal waren Realnomics en CBRE.
 
520 studentenwoningen aan Verheeskade Den Haag
Koper: Duwo
Verkoper: Ten Brinke en Bond Development
Studentenhuisvester Duwo kocht een nog te bouwen nieuw studentencomplex aan de Haagse Verheeskade. Verkoper is de combinatie Ten Brinke MyBond Verheeskade, bestaande uit Ten Brinke en Bond Development. Die hebben het plan ontwikkeld in samenspraak met Duwo en conform diens programma van eisen. Het gaat om een toren van 27 verdiepingen met 520 zelfstandige studentenwoningen: 424 zogenoemde studettes van 21 m², 45 studettes van 22 en 23 m² en 51 studio’s met uiteenlopende afmetingen. De woningen beginnen op de eerste verdieping; op de begane grond komen commerciële ruimten. De studentenwoningen zullen vooral worden bewoond door studenten van de nabijgelegen Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden. De gemeente Den Haag kan met de komst van de toren aan de Verheeskade de campus bij de Haagse Hogeschool en Station Hollands Spoor uitbreiden. De verwachte oplevering is eind 2023.

500 studentenwoningen Hyde Park Hoofddorp
Koper: Duwo
Verkoper: Snippe Projecten en BPD
In februari hebben Snippe Projecten en BPD, de ontwikkelaars van Hyde Park in Hoofddorp, een intentieovereenkomst getekend met studentenhuisvester Duwo om de haalbaarheid te onderzoeken van 500 studentenwoningen op deze plek. Als dat goed uitpakt, kan de bouw ervan in 2022 starten. Naast de studentenwoningen komen in het complex ook nog 80 betaalbare koopwoningen. Hyde Park komt op de plaats van het voormalige kantorenpark Beukenhorst-West. Over enkele jaren vormt dit de plek waar 3800 woningen en diverse voorzieningen een levendige stadswijk vormen. De bouw van de eerste woongebouwen in deelgebied Kensington is inmiddels gestart, hiervan zijn de meeste woningen verkocht.

400 woningen in Den Haag
Koper: DWS
Verkoper: Orange Capital Partners
Rubens Capital Partners heeft namens een van de fondsen van de Duitse vermogensbeheerder DWS een portefeuille met circa 400 woningen in Den Haag gekocht van Orange Capital Partners. Het gaat om woningen in het betaalbare huursegment. Inmiddels heeft DWS zo’n 4500 Nederlandse woningen in bezit. Rubens is de strategische partner van DWS in Nederland. De Duitse vermogensbeheerder heeft in Nederland een portefeuille van zo’n € 1,8 mrd opgebouwd, verspreid over diverse assetclasses. Bij deze woningdeal werd de koper vertegenwoordigd door DLA Piper en Orange Capital Partners door Clifford Chance.

322 appartementen in Cartesiusdriehoek in Utrecht
Koper: Syntrus Achmea
Verkoper: Keystone
Aan het begin van het jaar kocht Syntrus Achmea Real Estate & Finance namens pensioenfonds PME 322 zeer energiezuinige appartementen in de grote herontwikkelingslocatie Cartesiusdriehoek in Utrecht. De woningen worden ontwikkeld door Keystone Vastgoed. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2023. Ruim 90% van de woningen (295 van de 322) valt in het middensegment en is onderdeel van het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht. Deze woningen, met een oppervlakte van 50–74 m², blijven de komende 20 jaar beschikbaar als huurwoning in het middensegment. De overige 27 appartementen zijn vrije sectorwoningen.

252 appartementen in AMST tegenover Amstelstation in Amsterdam
Koper: Union Investment
Verkoper: MRP
Het Duitse Union Investment heeft in mei de 252 appartementen en winkels van project AMST aangekocht. Dat bevindt zich tegenover het Amstelstation en is een project van MRP. Union Investment uit Hamburg brengt het project onder in zijn fonds UniImmo. AMST bestaat uit twee gebouwen met in totaal 21.849 m². De 252 appartementen beslaan 15.890 m² en 5960 m² zal worden verhuurd als winkels in de plint. De appartementen variëren in grootte van 42 tot 140 m². Ongeveer 80% is middenhuur, 20% is vrije sector. De oplevering staat nu gepland voor december 2022. Union Investment werd geadviseerd door NL Real Estate - Knight Frank en Loyens & Loeff.

203 appartementen in Post aan de Coolsingel in Rotterdam
Koper: Amvest
Verkoper: Omnam Groep
Amvest heeft de 203 huurwoningen van de Omnam Group in Post Rotterdam gekocht. Bij het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam komt een 155 meter hoge woontoren. Amvest voegt deze woningen in hartje centrum Rotterdam toe aan het ARC Fund. Er komen in de woontoren in totaal 305 woningen, waarvan 203 vrije sectorhuurwoningen en 102 koopwoningen, verdeeld over 43 etages. De appartementen hebben woonoppervlaktes van 44–99 m², en de meeste hebben ook een eigen buitenruimte. Alle bewoners mogen gebruikmaken van het terras van 160 m² dat op het dak van het monument wordt gecreëerd. Hotel Kimpton vestigt zich ook in Post en bewoners van de woontoren kunnen gebruikmaken van de fitnessfaciliteiten en andere services die het hotel aanbiedt. Colliers International bracht Amvest aan tafel als koper van de huurappartementen.

175 appartementen en woningen in Crossroads aan de Friesestraatweg in Groningen
Koper: Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer
Verkoper: Geveke Bouw & Ontwikkeling
Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer heeft in april 156 appartementen en 19 kadewoningen in het project Crossroads aan het Reitdiep in Groningen verworven. Het project is een ontwikkeling van Geveke Bouw & Ontwikkeling. Crossroads is gelegen op de voormalige ACM-locatie aan de Friesestraatweg in Groningen. Het omvat in totaal 292 woningen in de sociale en vrije huursector. De woningen worden naar verwachting in de eerste helft van 2023 opgeleverd. ABC Capital heeft de transactie namens Geveke Bouw & Ontwikkeling begeleid.

168 appartementen in Tree House aan Delftseplein Rotterdam
Koper: ASR
Verkoper: Provast
ASR Real Estate koopt een groot gedeelte van de ontwikkeling Tree House van Provast aan het Delftseplein in Rotterdam. Het ASR Dutch Mobility Office Fund verwerft het kantoor en het commerciële programma van 17.000 m², en het ASR Dutch Core Residential Fund verwerft 168 huurwoningen in het middeldure huursegment, waarvan 85 in het Actieplan Middenhuur Rotterdam. In totaal komen er 275 woningen in Tree House. De koopsom voor het commerciële gedeelte en de woningen die naar ASR gaan, ligt naar verluidt op € 140 mln. Tree House wordt 130 meter hoog, past veel circulaire bouw toe en krijgt groene, ook openbare ruimtes. De oplevering is gepland in 2025. CBRE en Loyens & Loeff hebben Provast geadviseerd bij deze transactie. ASR Real Estate werd geadviseerd door Van Gool Elburg en juridisch door Houthoff.

168 appartementen in 5Tracks Breda
Koper: Heimstaden
Verkoper: Synchroon en JP van Eesteren
Heimstaden heeft 168 nieuwbouwappartementen in Breda gekocht van ontwikkelcombinatie Synchroon en JP van Eesteren. De woningen zijn onderdeel van het 5Tracks-project dat vlakbij Breda Centraal Station verrijst. De bouw start naar verwachting in de tweede helft van 2021, de oplevering is gepland voor eind 2023. De woningen krijgen allemaal energielabel A en hebben een gemiddelde oppervlakte van 82 m². Behalve de 168 woningen van Heimstaden, die in twee van de gebouwen worden gerealiseerd, bestaat 5Tracks na oplevering uit 15.500 m² kantoorruimte en een hotel met 174 kamers. Het Scandinavische Heimstaden heeft vooral een portefeuille met bestaande woningen opgebouwd, maar richt zijn vizier nu steeds meer op nieuwbouw. Synchroon werd commercieel begeleid door Cushman & Wakefield. BarentsKrans en Loyens & Loeff zorgden voor juridische begeleiding. Heimstaden werd juridisch geadviseerd door Houthoff.