1530 Real Estate wint rechtszaak over hoofdkantoor BCC

De Mirage Retail Group, het moederbedrijf van winkelketens Blokker en Intertoys, krijgt opnieuw te maken met een tegenvaller. Het bedrijf moet vastgoedadviseur 1530 Real Estate een kleine 2 ton betalen voor huurperikelen rondom het voormalige hoofdkantoor van failliete dochter BCC, zo meldt RTL Nieuws.

Mirage Retail Group (MRG) van ondernemer Michiel Witteveen kocht eind 2020 de kwakkelende witgoedketen BCC van het Franse winkelbedrijf FNAC, met de bedoeling de winkelketen weer gezond te maken. Onder toeziend oog van MRG werd het hoofdkantoor en magazijn van BCC op Schiphol-Rijk verkocht aan een vastgoedinvesteerder. Die kreeg daarbij de garantie dat BCC het pand nog minimaal tien jaar lang zou huren.

Op zoek naar onderhuurder

Kort daarna besloot MRG echter toch om het hoofdkantoor van BCC bij dat van het moederbedrijf in Amsterdam onder te brengen en het logistieke gedeelte van Schiphol te verhuizen naar het megamagazijn van Blokker in Geldermalsen. Voor het pand in Schiphol-Rijk moest een onderhuurder worden gevonden en MRG nam daarvoor vastgoedadviseur 1530 Real Estate in de arm. Naar nu blijkt is de rekening voor de zoektocht naar een onderhuurder maar voor de helft betaald door MRG.

Rechtszaak

De moeder van Blokker wilde de andere helft niet betalen omdat de factuur voor rekening moest komen van BCC, wat zou betekenen dat 1530 Real Estate achteraan kon sluiten in het rijtje schuldeisers bij de curator en met lege handen zou eindigen. Daarop stapte de vastgoedadviseur naar de rechter. Uit de recent openbaar geworden uitspraak blijkt volgens RTL Nieuws dat die 1530 Real Estate in het gelijk stelde, omdat de opdracht om een onderhuurder te zoeken niet van BCC kwam, maar van MRG zelf. MRG moet nu alsnog de resterende som van €172.000 plus incasso- en proceskosten van samen ruim €12.000 betalen.

Donkere wolken

Dat komt wel heel slecht uit voor het bedrijf dat naast het faillissement van BCC ook met een kwakkelend Blokker te maken heeft en dat er niet in is geslaagd om Intertoys te verkopen, aldus RTL Nieuws. Vorige maand bleek uit de jaarrekening van Mirage Retail Group dat het winkelconcern vorig jaar een nettoverlies van bijna €21 mln boekte, en volgens externe accountant KPMG mogelijk deze herfst al opnieuw in geldnood kan raken.