Lagere prijssegment zorgt voor dynamiek in Haagse binnenstad

Retailers die opereren in het lagere prijzensegment zorgen voor dynamiek in de Haagse binnenstad.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2017

Sportretailer Decathlon opende 23 november zijn nieuwe winkel in het voormalige V&D-pand in de binnenstad van Den Haag. Dit is de tiende vestiging in Nederland. Later dit jaar volgen ook modeketen Stradivarius, Hudson’s Bay en LaPlace in hetzelfde pand, zo is de bedoeling.

Daarnaast opent TK Maxx (mode, woonartikelen) een vestiging van ruim 2500 m² aan de Grote Marktstraat 171–175, in het Spuimarkt-complex in Den Haag.

Decathlon Den Haag is gevestigd in het souterrain van het oude V&D-pand aan de Grote Marktstraat 54. De nieuwe winkel heeft een oppervlakte van circa 3500 m² en biedt ruimte aan sportartikelen voor 65 verschillende sporten. Decathlon is de eerste keten die in het pand trekt na het faillissement van V&D.

De eigenaar van het 25.000 m² grote pand is IEF Capital. Restaurantketen La Place, die is overgenomen door Jumbo, zal heropenen in het voormalige V&D-pand. Het restaurant krijgt ook een ingang aan de Grote Marktstraat. Ook warenhuis Hudson’s Bay (18.500 m²) en Stradivarius (een formule van Inditex) openen in de loop van volgend jaar hier winkels.

De opening van Decathlon past in de strategie van Decathlon om, naast de ‘concept-stores’ buiten de stadscentra, aanwezig te zijn in de centra van de grootste steden in Nederland. De winkel in het centrum van Den Haag is, samen met een winkel in het centrum van Rotterdam die al eerder geopend is, onderdeel van de oorspronkelijke plannen van Decathlon om in Zuid-Holland twee winkels in de centra van de grote steden en twee winkels in de gebieden buiten de stadscentra te openen. Decathlon blijft zich dan ook inzetten voor een Decathlon ‘concept’-winkel in het Forepark buiten het stadscentrum van Den Haag.

De TK Maxx-winkel in het Spuimarkt-complex beslaat de begane grond en de eerste verdieping van het pand. TK Maxx heeft sinds oktober 2015 al winkels geopend in Eindhoven, Rotterdam en Groningen. TK Maxx is een warenhuis met mode, accessoires, kinderkleding en woonartikelen van grote merken en designers tegen lage prijzen. Het hoofdkantoor van The TJX Companies staat in de Verenigde Staten. Sinds juli 2015 heeft TK Maxx bijna 500 winkels geopend in de UK, Ierland, Polen, Duitsland en Oostenrijk.

Cushman & Wakefield is exclusief adviseur bij de expansie van TK Maxx. Bij deze transactie is TK Maxx juridisch bijgestaan door Houthoff Buruma. CBRE begeleidde de verhuur van de winkel in Den Haag namens eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

In een begin januari uitgebracht rapport over de huurprijsontwikkeling op de winkelmarkt concludeert JLL dat de daling van de gemiddelde huurprijs in Nederland perspectief biedt voor veel ondernemers en retailers. Vastgoedeigenaren profiteren als gevolg daarvan van de aantrekkende activiteit op de gebruikersmarkt. Dit is al zichtbaar geworden door nieuwe huurtransacties die afgesloten zijn door onder meer Hudson’s Bay Company, Inditex (o.a. Zara en Stradivarius) en H&M als belangrijke drijvers van de winkelmarkt. Op kleinere schaal zijn er echter ook veel lokale ondernemers die in zowel grote als kleine steden nieuwe initiatieven uitrollen en daarmee nieuw elan geven aan aanloopstraten. De grootwinkelbedrijven zullen hoofdzakelijk in de grootste steden actief blijven, hoewel de gunstigere balans tussen omzetpotentie en huisvestingslasten ook ten goede zal komen aan enkele middelgrote steden.