KondorWessels Vastgoed wint tender met 357 woningen in Amsterdam-Noord

Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels heeft met het plan ‘Sample’ de tender gewonnen voor de ontwikkeling van kavel 19 in het Amsterdam Buiksloterham.

Het plan - naar een ontwerp van Space&Matter, Mecanoo, Zus en Verdedig Noord -  bestaat uit drie circulaire gebouwblokken met een vloeroppervlakte van 48.000 m2. Er komen onder andere vrije sectorkoopwoningen, middeldure huurwoningen, sociale huurwoningen en productieve bedrijvigheid.

De gemeente Amsterdam prijst de circulariteit in het concept; sampling is het kernbegrip. Bestaande elementen worden gecombineerd tot nieuwe oplossingen. Samplen in hiphop gaat over delen, hergebruiken en herscheppen. Het concept voor de ontwikkeling van kavel 19 is geïnspireerd op de fundamenten van deze muziekstroming. Het principe van ‘sampling’ wordt in dit project niet alleen toegepast op de architectuur van het gebouw, maar ook ingezet voor het bijbehorende programma en gebruik. Sample wordt energieneutraal tijdens gebruik en moet een blauwdruk worden voor de circulaire samenleving.

Sample is een samenwerking tussen KondorWessels Vastgoed, Verdedig Noord, Space&Matter, Mecanoo, ZUS, Metabolic, Finch Buildings, Traject Adviseurs & Managers, Arup en Sweco. In Sample komen 357 huishoudens te wonen. De gebouwblokken, gelegen tussen de Papaverweg en het Johan van Hasseltkanaal, hebben diverse woningtypologieën en buitenruimtes. Naast verschillende daktuinen en binnentuinen komen er zeventien gemeenschappelijke ruimtes.

“Solidariteit, wederkerigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en gastvrijheid staan centraal in deze ontwikkeling. Maar een circulaire samenleving is niet vanaf papier te ontwikkelen. Die moet groeien vanuit de gemeenschap zelf. Daarom werken wij  samen met een groot aantal bewezen succesvolle lokale organisaties”, aldus de ontwikkelaars van KondorWessels.

img
Redacteur
Profiel