Koopwoningen worden sociale huurwoningen in Amsterdam

Amsterdam schrapt 105 koopwoningen in de vrije sector uit het plan Elzenhagen-Zuid in stadsdeel Noord. In plaats daarvan komt eenzelfde aantal sociale huurwoningen. Door deze maatregel loopt de gemeenten een ‘substantieel bedrag’ aan grondopbrengsten mis.

Verantwoordelijk wethouder Van Dantzig erkent dat het een ingrijpende maatregel is. ‘Door stijgende bouwprijzen zie je nu terughoudendheid bij institutionele en andere beleggers. In heel Nederland holt de nieuwbouwproductie achteruit, terwijl we juist in Amsterdam heel veel nieuwe huizen nodig hebben.’ Projectontwikkelaar CZAN heeft de gemeente zelf laten weten niet verder te willen met de dure koopwoningen in de eerste fase van het plan.

Ontwikkelcombinatie CZAN (Blauwhoed en AM) heeft vorig jaar 570 woningen in aanbouw genomen in alle segmenten, conform de planningsafspraken. Voor nog eens 70 vrije sectorwoningen wordt binnenkort de omgevingsvergunning aangevraagd. Voor een aantal blokken voorziet CZAN nu echter problemen omdat de ontwikkeling als gevolg van de huidige marktomstandigheden onder druk komt te staan.

Een van die blokken is NZ3, het eerste van zes blokken in de Noordbuurt van Elzenhagen-Zuid dat in ontwikkeling is genomen. Het blok bevatte 105 vrije sectorkoopwoningen en 82 middeldure huurwoningen en beslaat ongeveer 18.500 m². Het perceel is al bouwrijp gemaakt. Financieel betekent het omzetten substantieel lagere grondopbrengsten, maar volgens Van Dantzig kunnen ‘die ruimschoots binnen de grondexploitatie Elzenhagen Zuid worden opgevangen’.

‘Meestal vragen projectontwikkelaars tijdens de rit om meer duurdere woningen te mogen bouwen. Het omgekeerde maken we eigenlijk nooit mee. Het kost de gemeente geld, maar het wijzigen van een programma is een van de knoppen waaraan gedraaid kan worden om, ondanks de huidige marktomstandigheden, nieuwbouwprojecten door te kunnen laten gaan,’ aldus de wethouder.