Groen licht voor hoogbouw Zeeburgereiland

Het college van B en W van Amsterdam heeft op 29 augustus na de inspraak ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland.

Op deze plek komt de komende jaren een duurzame, autoluwe wijk, dichtbij het centrum en met een unieke ligging aan het IJ. In het gebied worden de komende jaren 5500 woningen gebouwd en is er ruimte voor hoogbouw tot 125 meter.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Eric van der Burg: “De Sluisbuurt onderscheidt zich door de unieke ligging aan het IJ. De wijk wordt een echte eyecatcher, met hoge, slanke woontorens en prachtig uitzicht op het water en de omgeving. Door hoogbouw blijft er meer ruimte over voor openbare ruimte en groen op straat. Die ruimte benutten we door parken en speeltuinen aan te leggen en er komen volop (water)sport- en spelmogelijkheden.”

Stedelijk karakter
Na de inspraak heeft het college besloten overwegend middelhoge gebouwen en enkele hoge woontorens tot 125 meter te bouwen. Dat is 18 meter lager dan in eerste instantie gepland. In de gebouwen komen 40% sociale huurwoningen, 40% middeldure huur- en koopwoningen en 20% vrije sector huur- en koopwoningen. De mix van gebouwen en functies zoals werkplekken en maatschappelijke voorzieningen, in de lagere verdiepingen en begane grond, zorgt voor een sociaal veilige en levendige sfeer.

Bereikbaarheid
Vanaf het moment dat er mensen gaan wonen moet de bereikbaarheid optimaal zijn. Omdat dit gebied zeer autoluw is, wordt gezorgd voor goede bereikbaarheid per fiets en OV. Hiervoor wordt de komende jaren een mobiliteitsplan opgesteld en uitgevoerd, met maatregelen voor uitbreiding van de fietsinfrastructuur, nieuwe OV-verbindingen en het oplossen van een aantal autoknelpunten.

Onderdeel daarvan is een brug voor fietsers en voetgangers tussen de Sluisbuurt en het Oostelijk Havengebied, waarmee de wijk en de achterliggende gebieden een snellere verbinding krijgen richting het centrum. Over de aanleg volgt op een later moment een definitief besluit.

Planning
De gemeenteraad neemt op 27 september een definitief besluit. Daarna volgt besluitvorming over het bestemmingsplan. Volgens de planning kan in 2019 gestart worden met de bouw en in 2020 kunnen de eerste bewoners en ondernemers zich vestigen in de Sluisbuurt. De ontwikkeling gaat in fasen en zal naar verwachting binnen 10 tot 15 jaar zijn voltooid.