‘Vier procent meer woningen verkocht in eerste aprildagen’

In de eerste aprildagen zijn 4% procent meer woningen verkocht, dan in de laatste volledige week van de maand maart.

Huishoudens met concrete aankoopplannen zetten deze ondanks de coronacrisis gewoon door, zo concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars op basis van de jongste marktcijfers. Wel zien makelaars minder kijkers op te koop staande woningen afkomen. Transacties die al in de pijplijn zitten, gaan ook gewoon door. “In de eerste weken na de aankondiging van de periode van sociale onthouding nam het aantal ingetrokken biedingen toe, maar inmiddels zakt dat weer terug naar een gemiddeld niveau”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen.

Volgens de MVM-marktcijfers over het eerste kwartaal van 2020 – waarin de effecten van de maatregelen van de bestrijding van het coronavirus nog niet zichtbaar zijn- zijn huizen in een jaar tijd gemiddeld 9,6% duurder geworden. De transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning komt nu uit op € 326.000. Wel werden er iets minder woningen (– 0,6%) verkocht dan in het eerste kwartaal van 2019.

Ook signaleert de NVM een stijging in de verkoop van nieuwbouwwoningen. In het eerste kwartaal van 2020 werden 8.600 nieuwbouwwoningen (+7%) verkocht. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning bedroeg ruim €400.000; een prijsstijging van 14% ten opzichte van een jaar eerder. Wel daalt het nieuwbouwaanbod. De afgelopen drie maanden gingen er 6% minder woningen in verkoop dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod is met 30.200 woningen in twintig jaar niet zo laag geweest. Dat baart NVM-voorzitter Onno Hoes zorgen. “Vorig kwartaal heeft minister Van Veldhoven toegezegd meer vaart te willen maken met nieuwbouw. Juist daarom is de afname van het aantal aangeboden nieuwbouwwoningen verontrustend.”  

img
Redacteur
Profiel