‘Oplossingen voor overvol stroomnet liggen voor het grijpen’

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland klapt uit zijn voegen. Netbeheerders zetten in op uitbreiding, maar snelle winst schuilt volgens onderzoekers in het slimmer benutten van het stroomnet.

Oud-Kamerlid Gerard Schouw (D66) inventariseerde in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei alternatieve oplossingen voor het bomvolle net. Er staan inmiddels tienduizenden bedrijven en instellingen in de wachtrij voor een aansluiting en uit een recent onderzoek blijkt, dat de kosten van het overbelaste elektriciteitsnet jaarlijks tussen de € 10 en 40 mrd bedragen. Een optie is om het huidige aanbod nog zwaarder te belasten, maar daarmee neemt de kans op storingen toe.

Het uitbreiden van het netwerk heeft tot nu toe prioriteit. “Netbeheerders doen vreselijk hun best, maar misschien gaat wel 80% van de tijd en energie zitten in uitbreiding van de infrastructuur en maar 20% in die andere oplossingen”, meldt Gerard Schouw in het FD. “Dat moet meer in balans komen.”

Schouw ziet dat relatief simpele oplossingen voor het grijpen liggen, maar overheid en bedrijfsleven laten die nog te vaak op de plank liggen. Overbelasting van het netwerk komt doorgaans tijdens de spitsuren en in bepaalde gebieden voor. De stroomvraag deels naar andere tijden en andere locaties verschuiven, levert volgens hem al winst op.

Energiehubs

Een tweede alternatief ziet hij in het verder uitbreiden van energiehubs, waarin ondernemers lokaal stroom delen. Deze hubs komen nu om verschillende redenen, waaronder onduidelijkheid over de regels bij het opzetten, niet van de grond. Een gestandaardiseerde aanpak zou daarbij kunnen helpen. Schouw wil daarnaast een stip op de horizon zetten: 500 energiehubs in 2030.

Centrale coördinatie is naar zijn inzicht ook nodig om een lijn te trekken in alle versnipperde oplossingen van gemeentes, instellingen en bedrijven. Ook over de wachttijd voor aansluiting zou duidelijkheid moeten komen, want nu bestaat de kans dat bedrijven omwille van onzekerheid naar het buitenland vertrekken.

Zelf aan de bak

Ondernemers moeten ook meer zelf aan de bak. Schouw stelt dat bedrijven zich moeten realiseren dat ze zich in een nieuwe werkelijkheid bevinden. “De nieuwe werkelijkheid is dat straks alle ondernemers ook energieondernemers zijn. Ze moeten veel strategischer naar hun energiebeleid gaan kijken.”

Onder meer flexibel werken zou de druk van de ketel kunnen halen. Verder dienen resultaatgerichte oplossingen voor netcongestie voorop te staan. “De oplossingen liggen voor het oprapen, maar dan moet je ze wel willen oprapen.”