De vereniging van projectontwikkelaars Neprom zet zich samen met de provincie Utrecht, Bouwend Nederland en netbeheerders in voor netbewuste nieuwbouw. Daarbij wordt in de Utrechtse wijk Merwede als eerste succesvol meer ruimte voor woningen gecreëerd ondanks een beperkte netcapaciteit.
De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt.
Merwede is voorbeeld van van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet. In tijden van schaarse capaciteit op het elektriciteitsnet, kunnen op basis van netbewuste nieuwbouw meer woningen en wijkvoorzieningen worden aangesloten op het net. In de provincie Utrecht worden de komende tijd 6.500 woningen gebouwd op een vergelijkbare manier.
Maximaal 5 megawatt
In het proefproject worden 4.225 woningen aangesloten op het stroomnet. Voor het hele project geldt 5 megawatt als maximaal te gebruiken vermogen. Met onder meer de aannemer en de projectontwikkelaar is een groepscontract afgesproken waar binnen verschillende innovaties zijn toegepast. Hierdoor blijft het verbruik van de wijk en de voorzieningen onder de afgesproken grens van 5 megawatt. Bewoners merken hier volgens de initiatiefnemers niks van en genieten het comfort zoals in elke woning het geval is.
's Avonds niet laden
Bouwpartijen hebben op deze manier de ruimte om zelf allerlei oplossingen te bedenken, zo lang ze maar binnen de limiet van 5 megawatt blijven. In Merwede wordt bijvoorbeeld het laden van elektrische auto's in de winter 's avonds uitgesteld.