'Flexibel werken is de nieuwe norm'

Er werken nu meer mensen thuis dan ooit tevoren. Alhoewel Nederland al een voorloper was op dit gebied, is door COVID-19 de trend van werken op afstand versneld en nu de nieuwe norm.

Dat stelt Ed Bouterse, head of Workthere Europe, onderdeel van Savills, in een blog waarin hij terugkijkt op de voorspellingen die hij eind vorig jaar maakte voor de kantorenmarkt. Het gebruik van flexibele kantoren is volgens hem sterk afgenomen tijdens de ‘intelligente’ lockdown en de bezettingsgraad ligt tot op heden onder het gebruikelijke niveau. “Als we naar het korte termijneffect van COVID-19 kijken kunnen we concluderen dat de flexibele kantorenmarkt een uitdagende periode achter de rug heeft. Op de lange termijn verwachten we daarentegen dat steeds meer werknemers het flexibele werken zullen omarmen. Nu werknemers gewend zijn geraakt om thuis te werken, hebben ze minder behoefte aan de vaste werkplek op kantoor, en juist meer behoefte aan flexibiliteit. Naar verwachting zal de vraag naar flexibele kantoorruimtes daarom alleen maar toenemen. Zoals voorspeld, wordt flexibel werken ook steeds vaker de norm voor grote bedrijven en maakt het onderdeel uit van hun vestigingsstrategie.”

De ‘hub and spoke’-benadering
“Ook zien we een trendversnelling op het gebied van lokale flexibele kantoren. Er is al veel gespeculeerd over het populairder worden van de ‘hub and spoke’-benadering. De afgelopen periode is de vraag naar kleinere vestigingen, dichter bij de woonlocatie van de werknemers, ook daadwerkelijk toegenomen. Werknemers willen momenteel het OV-gebruik zoveel mogelijk beperken of vermijden, en ze kunnen vooralsnog gebruik maken van een fijne rustige omgeving. We denken zelfs dat dit een blijvende trend is.”

Sterke focus op klantbehoud
De gebruiker lijkt het volgens Bouterse momenteel voor het zeggen te hebben. Hij zegt in zijn blog dat de klanten kritischer zijn en gemakkelijk wisselen van aanbieder totdat ze een flexibele kantoorruimte hebben gevonden die voldoet aan hun eisen. Dit zorgt voor een groeiende concurrentie tussen flexibele kantooraanbieders, waarbij fikse kortingen worden uitgedeeld aan nieuwe klanten.

Glazenbol kijken
“De meest voordehand liggende verandering die we in december niet hadden kunnen voorspellen is het mogelijk maken van ‘social distancing’ op kantoor”, aldus Bouterse. “Dit heeft op de korte termijn gezorgd voor een drastische verandering van het flexibele kantoorlandschap. De meeste flexibele kantoren zijn genoodzaakt hun capaciteit te verminderen om de afstand tussen werknemers te waarborgen. Ook waren zij genoodzaakt andere korte termijn maatregelen te treffen zoals het installeren van desinfectiezuilen. Er wordt gespeculeerd over een blijvende lagere bezettingsgraad in flexibele kantooromgevingen, maar wij denken niet dat dit aan zal houden. Flexibele kantoren zijn opgezet met het beoogde doel om een bepaalde minimale bezettingsgraad te behalen. Wij verwachten dat we op termijn terugkeren naar de pre-Corona bezettingsgraad. Vooral de gemeenschappelijk ruimtes die inspireren en samenwerking stimuleren zijn, en blijven, ontzettend belangrijk.”