‘Klaar met Amsterdamse hotelmarkt?’

Het NHow-hotel is het laatste Amsterdamse hotel van ontwikkelaar COD, die zich gaat oriënteren op de kantoren- en woningmarkt.

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Langs de A10, bij de afslag RAI, verrijst geleidelijk een constructie die eind van dit jaar 91 meter hoog is. Er staan dan drie grote, driehoekige volumes boven elkaar, waarin onder andere in totaal 650 hotelkamers worden gebouwd. Wie met een drone over het bouwterrein vliegt, kan zien dat de eerste driehoek al neergelegd is.
Hier is het NHow Amsterdam RAI Hotel in wording, het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux, naar een ontwerp van Rem Koolhaas. NHow is een label van NH Hotel Group, die onder deze naam ook hotels heeft in Berlijn, Milaan en Rotterdam.

'De opdracht van de gemeente was dat op deze plek een iconisch gebouw moest komen met een hotel in de hoge prijsklasse’, vertellen Enno Otten en Gert-Wim Bos, de twee directeuren van ontwikkelaar COD. COD won de pitch met een combinatie van onder andere Being Development, zusterbedrijf Pleijsier Bouw en OMA, het bureau van Koolhaas.

Vaste waarde
COD is onderhand een vaste waarde in de Amsterdamse hotelsector. De ontwikkelaar stapte in het hotelsegment toen de opdrachten voor kantoren uitbleven en de woningmarkt nog niet aan de opleving toe was die ze de afgelopen twee jaar heeft laten zien.
‘Het was voor ons ook een aantrekkelijk segment’, aldus Bos. ‘Veel collega-ontwikkelaars zijn huiverig voor hotels. Een hotel is een complex product, met veel verschillende operators en beleggers en een grote variëteit aan contracten.’

In 2012 wist COD de tender te winnen voor de bouw van Motel One (foto), recht tegenover de plek waar nu het NHow-hotel wordt gebouwd. De gemeente Amsterdam had vastgelegd dat de stad 9000 kamers erbij moest hebben. Rond de RAI was behoefte aan een driesterrenhotel, maar wel met een onderscheidend label. De Duitse Motel One-hotelgroep voldeed hier het beste aan en wilde de exploitatie ter hand nemen. Het pand werd verkocht aan een vaste relatie van de hotelketen, Union Investment.
Sindsdien heeft COD verschillende hotelprojecten in Amsterdam en elders in de Randstad gerealiseerd, zoals het Generator Hotel aan het Oosterpark in Amsterdam en het Schiphol Hotel in Badhoevedorp. Met Motel One wordt NHow dus het vierde hotel in korte tijd van de ontwikkelaar.

Kantoren en woningen
Volgens Otten en Bos is de hotelmarkt in Amsterdam wat COD betreft wel klaar. In plaats van de gehoopte extra 9000 kamers die de gemeente destijds wilde, zijn er inmiddels 20.000 in ontwikkeling of al gebouwd. Sinds 2017 geeft de stad geen nieuwe hotelbestemmingen meer af, tenzij het om een heel bijzondere aanbieder gaat met een minstens zo bijzonder product. Bos: ‘We vinden dit een verstandige keuze van Amsterdam tegen de achtergrond van de stijgende onrust over de toestroom van toeristen.’

Voor COD betekent dit een verdere oriëntatie op de kantoren- en woningmarkt binnen Amsterdam en de Randstad. Bos en Otten zijn met name geïnteresseerd in koopappartementen. ‘Daar wordt nauwelijks iets voor ontwikkeld.’ Achter Motel One is COD onlangs gestart met een project voor 45 koopappartementen. ‘We hebben gelukkig ook de spankracht om locaties te kopen die pas over een paar jaar tot ontwikkeling komen. Daar hebben we de afgelopen tijd een goede hand in gehad.’