‘Amsterdam scoort lager bij superrijken’

De Amsterdamse vastgoedmarkt is ‘booming’, maar scoort minder dan andere internationale steden bij ‘superrijken’. Dit komt door gebrek aan geschikte woningen, luxe winkelaanbod en een mager aanbod van privaat onderwijs.

Dat constateert vastgoedadviseur NL Real Estate in samenwerking met Knight Frank in het Dutch Office Market Report 2017 en het eerder uitgekomen Knight Frank Wealth Report 2017.

Uit het Dutch Office Market Report 2017 komt duidelijk de outperformance van de kantorenmarkt in Amsterdam naar voren. De rest van de Randstad volgt op afstand. Siem Jan-Vos, partner bij NL Real Estate: ‘Amsterdam heeft onbetwist een status aparte als magneet voor gebruikers van kantoorruimte en beleggers in de kantoren- en woningmarkt. Dit resulteert in een sterk dalende leegstand en stijgende huurprijzen en steeds verder dalende aanvangsrendementen voor beleggingen.’

De nog steeds toenemende internationale aantrekkingskracht van Amsterdam resulteert in een tiende plaats voor de factor ‘investment in property’ op de wereldwijde top-40 stedenlijst van de Knight Frank City Wealth Index 2017. Vos: ‘Een fantastische prestatie , daarmee laat Amsterdam steden als Frankfurt, Toronto en Geneve achter zich.’

Op andere factoren van de Wealth index scoort Amsterdam een stuk minder goed en de stad dreigt daardoor ook uit de top-40 van de index te zakken. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is het afnemende aantal ‘ultra-high net worth individuals’ die zich in Amsterdam vestigen nu en in de toekomst. Dit is het gevolg van het geringe aanbod van goed privaat onderwijs, het gebrek aan voldoende aanbod op de woningmarkt in het hoogste segment en onvoldoende aanbod in het luxe winkelsegment. Het voorgaande ontkracht de recente verhalen dat Amsterdam een ‘speeltuin van de rijken’ wordt.

NL Real Estate verwacht voor 2017 een verder aantrekkende gebruikersmarkt in de Randstad op basis van de goede economische vooruitzichten en een dynamische beleggingsmarkt.