Masterclass Dirkzwager | Vastgoedstructurering onder de huidige marktomstandigheden obv een unieke (fiscale) rekenmodule | 21 juni 2022

De fiscaliteit speelt bij vastgoedprojecten, zoals de transformatie van kantoren naar woningen en bij sloop en nieuw-bouw van woningbouwprojecten, een steeds belangrijkere rol. En met de huidige marktomstandigheden zal deze rol naar verwachting nog belangrijker worden.

Dirkzwager legal & tax heeft gemerkt dat de fiscaliteit een mijnenveld kan zijn voor projectontwikkelaars en beleggers, waarbij het steeds lastiger wordt om bij het maken van exploitatieberekeningen de fiscale aspecten op de juiste wijze te verwerken. Daar staat tegenover dat een juiste structuur ook volop (fiscale) kansen biedt. Bij de voorbereiding van een vastgoedproject is het dan ook essentieel om een goed beeld te hebben van de fiscale kansen en bedreigingen, om een juiste haalbaarheidsanalyse te maken en de juiste afwegingen te maken.

Gerton Rademaker heeft samen met zijn collega’s van Dirkzwager legal & tax  een rekenmodule opgezet (https://www.dirkzwager.nl/fiscale-projectanalyse/) die zich richt op de sloop en nieuwbouw van woningbouwprojecten gecombineerd met commercieel vastgoed. 

In de masterclass wordt de rekenmodule gepresenteerd aan de hand van een concreet project, zodat u direct met de rekenmodule aan de slag kunt. U mag voorafgaand aan de masterclass ook uw eigen project laten toetsen. Daarbij komen niet alleen de btw en de overdrachtsbelasting, maar ook vennootschapsbelasting aan de orde. Na deze masterclass hebt u dan ook de tools om het projectresultaat op de juiste wijze te berekenen en de juiste afwegingen te maken bij het opzetten van de aankoopstructuur en de verkoop van het project.

Naast de relevante fiscale beginselen zijn dit de onderdelen die tijdens de masterclass worden besproken:
• Wijzigingen van de (voorgenomen) transacties als gevolg van de gewijzigde marktomstandigheden (stijgende rente in combinatie met de oorlog in Oekraïne en problemen met de bouw). Een juiste structuur met juiste fiscale afwegingen kan een oplossing bieden (het probleem wordt in ieder geval niet groter).
• De wijze waarop de fiscaliteit in de exploitatieberekening wordt verwerkt.
• De acquisitiestructuur en de wijze waarop de locatie wordt verworven.
• De mogelijkheden om het project in de markt te zetten en het projectresultaat van de diverse mogelijkheden.
• Actuele ontwikkelingen. Er is een interessante rechterlijke uitspraak die van belang is voor de positie van de projectontwikkelaar die verhuurde woningen overdraagt.

Programma door Gerton RademakerCuno Wittrock en Jondalar van Heugten
12.30 uur inloop met lunch
13.00 uur start programma
15.00 uur koffie break
17.30 uur borrel (tot 18.30 uur)

Algemene informatie
Locatie: Atrium Amsterdam
Wanneer: dinsdag 21 juni 2022, 12.30 – 17.30 uur
Ledenprijs: € 675,- (exclusief BTW)
Niet ledenprijs: € 775,- (exclusief BTW)

Deze masterclass zal worden gegeven in een groep van maximaal 15 deelnemers

  • Startdatum: 21-06-2022
Inschrijven