PropertyNL bijeenkomsten tijdens Provada 2023

Dinsdag 13 juni
11:00 - 12:30 uur Uitreiking Middenhuur Award 2023 - een initiatief van Sustay
Op de Provada wordt op dinsdag 13 juni op de stand van PropertyNL voor de derde keer de Middenhuur Award uitgereikt. Aftrap van de uitreiking door Minister Hugo de Jonge. Middeldure huur is een belangrijk instrument om doorstroming in gang te zetten, vooral voor starters, doorstromers en senioren die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en niet kunnen of willen kopen. Wie verbeterde in 2022–2023 de Nederlandse woningmarkt met middenhuur?
Moderator Wabe van Enk (hoofdredacteur PropertyNL). 
De onafhankelijke jury met Esther Geuting (Stec), Jos Melchers (Directeur Gebiedsontwikkeling gemeente Rotterdam) en Peter Boelhouwer (hoogleraar Huisvestingssystemen) buigt zich over de inzendingen en wijst de nominaties en winnaar aan. De tweede editie werd gewonnen door ontwikkelaar MRP met project AMST in Amsterdam. Initiatiefnemer Sustay werkt ook dit jaar weer samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties, TU Delft, Stec en PropertyNL. Meer informatie is te vinden op middenhuuraward.nl.

13:00 - 15:00 uur Stimulering woningbouw - PropertyNL i.s.m. SVn
SVn financiert mee in de voorfase van woningontwikkeling.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) financiert mee in woningprojecten op transformatielocaties, zoals voormalige fabrieks- en industrieterreinen. Maximaal de helft van de ontwikkel- en plankosten wordt uit de zogeheten Transformatiefaciliteit gefinancierd. “Wij dichten het gat waar banken niet in springen”, zegt fondsmanager Nico van Est. Sprekers: Nico van Est (Fondsmanager Transformatiefaciliteit - SVn), Ernst Peeman (CFO - Blauwhoed) en Marc Snijders (directeur REALES). Moderator: Wabe van Enk (hoofdredacteur PropertyNL). 

16.00 - 17.00 uur Hugo kan het dak op! - PropertyNL i.s.m. VORM / CMS / Savills
Een gebrek aan grond is maar een van de vele uitdagingen die ervoor zorgen dat de nieuwe woningen, waar zoveel behoefte aan is, vaak een kwestie van lange adem zijn. Door woningen toe te voegen aan bestaande wijken en woningcomplexen kan het volgens vriend en vijand veel sneller en duurzamer. Geen ruimte op de grond? Dan liever de lucht in.
Moderator: Robert Paling (adjunct-hoofdredacteur PropertyNL). Paneldiscussie: Bas Wilberts (Savills), Etienne Cox en Femke Stroucken (CMS) en Hans Meurs (VORM).

Woensdag 14 juni
11:30  - 13:30 uur Zorgvastgoed & Senioren - PropertyNL i.s.m. Vebego 
Senioren: de parel van de residentiële woningmarkt
Door een explosieve vergrijzing en dwingend overheidsbeleid op zorgconsumptie moeten we senioren zien als cruciale doelgroep van onze woningmarkt. De specifieke woningpositie en -behoefte van senioren kent een grote variatie. Een inclusieve woningmarkt met senioren vraagt om nieuwe woningconcepten (huur en koop), visie op wijkontwikkeling én samenwerking in de keten. Gemeenten, corporaties, (ontwikkelende) beleggers en zorginstellingen kunnen met elkaar impact maken om veiligheid, betaalbaarheid, informele zorg/welzijn en mobiliteit te borgen.
Inleiders thema: Ron van Bloois (hoofddocent Sociëteit Vastgoed Academy en ASRE) en Yvonne Biemans (Algemeen directeur Assist Zorg). Betrokken stakeholders: Sophie Keulemans (Cordaan), Judith Tillie (Woonzorg Nederland), Daan Tettero (Syntrus Achmea REF) en Geertjen Pot (Slotervaart).
We raken daarbij onderwerpen als ESG, waardering van sociale impact, facility- en propertymanagement, zorg in de wijk en urgente woningmarktissues. De lunchmeeting zal een interactief karakter kennen en bruggen slaan tussen de residentiele woningmarkt en zorgvastgoed assetclass.
 
14:00  - 18:00 uur Energietransitie vraagt om meer LEF!PropertyNL i.s.m. Croonwolter&dros 
Duurzaamheid vraagt om meer dan technologische innovatie. Een frisse blik, nieuwe normen en waarden en een betere verhouding met de wereld om ons heen. Durf jij de cultuuromslag te maken?
Keynote door Werner Schouten (directeur Impact Economy Foundation en presentator van het radioprogramma BNR Koplopers). Paneldiscussie met Mark van Wordragen (directeur Croonwolter&dros | TBI), Pauline Bieringa (directeur Triodos Bank Nederland) en Constantijn Berning (Executive Development Director EDGE Technologies).
Moderator: Wabe van Enk (directeur/hoofdredacteur PropertyNL)
15.30 uur Amstel III; Een gedurfde duurzame transformatie
De transformatie van kantorengebieden naar duurzame stadswijken met gecombineerde functies (wonen, werken, recreëren) wordt al in veel steden doorgevoerd. Bij Amstel III, in Amsterdam Zuidoost, is publiek-private samenwerking de sleutel tot succes. Wat kunnen andere gemeenten hiervan leren? Hoe kunnen best practices meer worden gedeeld? Forum met Richard Ruijtenbeek (Sr. Adviseur Energie en Circulaire Ontwikkeling Gemeente Amsterdam), Anne van Bergen (Projectontwikkelaar Synchroon) en Mark Derksen (Projectontwikkelaar JORD). Moderator: Wabe van Enk (directeur/hoofdredacteur PropertyNL).

Donderdag 15 juni
11:00  - 12:00 uur 
Vastgoed: Verdienmodel of fiscale stelpost - Fiscaal debat i.s.m. Deloitte
Spreker o.a.: Jelle Bas Boon (Partner Real Estate Tax - Deloitte), Edward Touw (Head of CCPA - Heimstaden) en Maarten Feilzer (Algemeen Directeur Zadelhoff).

12:30  - 13:30 uur Uitreiking Re-Use Award 2023
Kansrijk of  kostbaar:
Re-Use Award 2023
Kan transformatie nog wel uit in een tijd dat de rendementen met residentieel vastgoed zwaar onder druk staan? Of is het juist een win-win-oplossing om de woningnood enigszins in te lopen en tegelijkertijd overtollig vastgoed een nieuw leven te geven?
PropertyNL reikt dit jaar voor de tweede keer de Re-Use Award uit aan die ontwikkelaars die het transformatiekunstje het beste beheersen. Wie leverde er in 2022 de meeste woningen op door bestaande (kantoor)gebouwen opnieuw te gebruiken? En wat vinden deskundigen nu eigenlijk een goede transformatie en waarom? Spreker: Jean Baptiste Benraad. Moderator: Robert Paling (adjunct-hoofdredacteur PropertyNL).

14:30  - 15:30 uur Vastgoed Quiz - PropertyNL i.s.m. Fresh
Quiz met de Fresh-leden, aansluitend een borrel.

 

  • Startdatum: 23-05-2023
Inschrijven