Van tapijtfabriek naar gemengde woonbuurt in Deventer

Een toegankelijke buurt, met ongeveer 200 woningen, een open binnengebied met nieuw groen, ruimte om elkaar te ontmoeten, voldoende parkeerruimte, en hoogbouw die rekening houdt met de omgeving. Dat is de nieuwe toekomst van het terrein van machinefabriek Geurtsen in Deventer. 

Het complex van Geurtsen aan de Smyrnastraat in de wijk Voorstad heeft een rijke geschiedenis, sinds de oplevering in 1904.  Het was het pand van de Koninklijk Verenigde Tapijtfabrieken (KVT) tot Geurtsen er in 1978 introk. Het pand was eigenlijk te groot voor de machinefabrikant, dus een deel van het complex werd tijdelijk verhuurd aan uitgeverij Ankh Hermes. 

Begin 2022 maakt Geurtsen bekend te willen verhuizen en werd de huidige locatie verkocht aan ontwikkelaar JOUW Wonen. In de plannen verhuist Geurtsen naar een nog te bouwen onderkomen op een bedrijventerrein aan de A1. 

25% sociaal

Het college van burgemeester en wethouders van de IJsselstad stelde onlangs het masterplan vast dat nu ter vaststelling bij de gemeenteraad ligt. JOUW Wonen stelde het masterplan op basis van voorwaarden die de gemeente eerder stelde op. Zo moet 25 procent van de woningen sociale huurwoningen zijn, er moet aandacht zijn voor duurzaamheid, en de geschiedenis van de fabriek moet in de nieuwe buurt terug te zien zijn. 

De ontwikkelaar ging de afgelopen 2 jaar in gesprek met omwonenden, buurtbewoners en andere betrokkenen over hun wensen en vragen. Naar aanleiding daarvan worden de woongebouwen minder hoog, en is de hoogbouw met name aan de zuidkant geplaatst, zodat bestaande woningen minder inkijk en schaduw ervaren. 

Een aantal karakteristieke onderdelen van het fabrieksgebouw blijft in het Masterplan behouden. Zo wordt het kantoorgebouw  aan de Smyrnadwarsstraat omgevormd naar woningen en andere functies. Ook de toegangspoort blijft bestaan. En het Ketelhuis met de schoorsteen krijgt een nieuw leven als ontmoetingsruimte, eventueel met daghoreca. 

Gemengde buurt

Wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke ontwikkeling): ‘De plannen voor de nieuwe Tapijtfabriek sluiten goed aan op de bestaande wijk. Het wordt een gemengde buurt. Naast woningen is er ook ruimte voor kleine bedrijven en daghoreca. Het krijgt een open en groen karakter, je kunt er doorheen lopen. En, heel belangrijk in deze tijd: flink wat sociale huurwoningen én woningen voor ouderen.’

Voor bewoners van de nieuwe woningen komt er een parkeergarage op het terrein zelf. Bovenop de parkeergarage komt een groene daktuin, die bijdraagt aan de biodiversiteit en ook regenwater kan opvangen. 

De gemeenteraad bespreekt het Masterplan na de zomer. Als de raad instemt, wordt het Masterplan verder uitgewerkt tot Omgevingsplan, en volgt een ruimtelijke procedure, met inspraak- en bezwaarmogelijkheden. Als de verhuizing van Geurtsen volgens planning verloopt, denkt JOUW Wonen eind 2027 met de bouw te kunnen beginnen.