Brabant wil ruimte maken voor doorgroeiers in plantaardige voeding

De Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN West-Brabant hebben de handen ineengeslagen om de opschalingshotspot van Europa op het gebied van plantaardige voeding te worden. De provincie ontbeert op dit moment nog voldoende locaties om deze ambitie vorm te geven. 

De initiatiefnemers stellen dat Noord-Brabant  ideaal is gelegen tussen de food innovatie hotspots Gent, Delft en Wageningen. Daarnaast heeft de provincie nagenoeg de volledige keten in huis om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren. Een gemis in de keten zijn echter locaties waar start-ups hun ideeën kunnen opschalen en daardoor sneller naar de markt kunnen brengen. De samenwerkende partners springen in dat gat en gaat inzetten op opschaling van plantbased food start-ups.

Netwerk faciliteren 

Brabant gaat een netwerk van toegankelijke pilot-, demo- en full scale faciliteiten faciliteren. Daarnaast wordt er langlopende sectorspecifieke support opgezet voor start-ups in de opschalingsfase. Bestaande bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij het initiatief en bijvoorbeeld een deel van hun capaciteit inzetten om samen te werken met start-ups. Daarnaast gaan de samenwerkende partners werken aan internationale positionering, acquisitie, en samenwerkingen aangaan met internationale start-ups. De BOM zal waar mogelijk investeren in deelnemende foodstartups.

Agrifood en hightech

'In Brabant werken we aan slimme oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen, zoals de eiwittransitie', zegt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen. 'Onder het motto 'Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ willen we over 5 jaar nationaal en internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plantbased start-ups. Ik heb er vertrouwen in, dankzij onze unieke combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie.'

Laatste nieuws

Evenementen