De gemeente Den Haag stelt met het nieuwe ‘Kader Toekomstbestendig Bouwen’ aangescherpte eisen en ambities vast voor nieuwbouw en grote renovaties.
Nieuwbouw moet voldoen aan de ‘Paris Proof’-normen, waardoor de CO2-uitstoot van bouwmaterialen aanzienlijk vermindert. In 2030 mag een eengezinswoning nog maximaal 126 kg CO2 per m² uitstoten. Dit wil de gemeente Den Haag bereiken door meer gebruik van herbruikbare en biobased materialen, zoals hout en hennep, te maken en slimmere bouwtechnieken in te zetten.
Voor grote renovaties worden per project maatwerkafspraken gemaakt. De nadruk ligt op minder CO2-uitstoot, meer circulair materiaalgebruik, meer biodiversiteit, meer aandacht voor klimaatadaptatie en schonere bouwprocessen. De gemeente wil het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke vastgoedopdrachten en projecten in de openbare ruimte te sturen op deze ambities.
‘Met dit beleid maken we duurzame keuzes vanzelfsprekend’, zegt de Haagse wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Grondstoffen en Mobiliteit. ‘We bouwen niet alleen woningen, maar werken aan een gezondere en sterkere stad. We willen dat Den Haag groeit op een manier die toekomstbestendig is. Dit betekent bouwen met minder uitstoot, slimmer materiaalgebruik en meer ruimte voor groen. We zijn het aan onze toekomstige bewoners verplicht om aantrekkelijke en leefbare woningen in een groene omgeving te bouwen.’
Klimaatadaptief bouwen
Bij natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen is het verplicht dat minimaal 30% van een bouwkavel groen of water is. Ook wordt er rekening gehouden met wateroverlast: regenwater moet op eigen terrein worden opgevangen. Schonere bouwprocessen zijn belangrijk; bouwverkeer en -machines moeten schoner worden, met als doel de uitstoot van stikstof te verminderen. Elektrisch materieel en bouwhubs met laadinfrastructuur spelen hierin een belangrijke rol. Dit betekent dat Den Haag bij projecten vaker kiest voor aannemers die gebruikmaken van elektrische bouwmachines en schonere transportmethoden.
De gemeente gaat de uitvoering en impact van de visie monitoren om de effectiviteit van de initiatieven te waarborgen en te beoordelen of de doelen voor duurzaam bouwen worden bereikt. De gegevens over CO2-uitstoot, materiaalgebruik en natuurinclusieve en klimaatadaptieve maatregelen worden geëvalueerd en in de eerste helft van 2027 gepresenteerd. Den Haag werkt samen met ontwikkelaars, woningcorporaties en bouwbedrijven om de doelen te realiseren.