Ontwikkelaars: liever risicovol bouwen dan stilzitten

Projectontwikkelaars beginnen steeds vaker met woningbouw ondanks dat de grens van 70% verkoop niet is behaald. Gebiedsontwikkelaar AM ging zelfs aan de slag met de ontwikkeling van het Bajeskwartier in Amsterdam, terwijl slechts 20% van de appartementen was verkocht.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van eigen marktonderzoek. Projectontwikkelaars zijn bereid meer risico’s te nemen nu de markt voor nieuwbouwwoningen is ingestort. Ze willen inkomsten genereren en mensen aan het werk houden. Dat is zeker het geval als projectontwikkelaars tevens bouwbedrijf zijn.

In principe starten ontwikkelaars pas als ze 70% van de nieuwbouwwoningen hebben verkocht, maar nood lijkt wet te breken. “Je moet dit niet te veel doen, want er kleven financiële risico’s aan”, zegt Ronald Huikeshoven, directeur van ontwikkelaar AM, in het FD. “Uit eerdere projecten weten we dat de starter ongeveer een jaar voor oplevering pas gaat kopen. Starten met de bouw geeft kopers vertrouwen over de realisatie en dat helpt de verkoop.”

AM zette onlangs de bouw van woontorens in het Bajeskwartier -het gebied van de voormalige Bijlmerbajes in Overamstel- in gang, ondanks dat slechts 20% van de appartementen is verkocht.

Slechts 35 procent verkocht

Bouw- en ontwikkelingsbedrijf Heijmans begon in Zutphen aan de bouw van drie woontorens met 80 appartementen, terwijl op dit moment slechts 60% is verkocht. Heijmans vindt de risico’s naar eigen zeggen acceptabel. Ook ontwikkelaars Vorm en Thunnissen Groep bouwen zonder dat aan de ongeschreven regel van 70% verkoop is voldaan. De laatstgenoemde startte in mei met de bouw van 38 woningen, waarvan 35% was verkocht. In een ander woningbouwproject van 80 woningen stond de teller bij aanvang op 40%.

“Er is nog steeds vraag, maar mensen zijn onzeker. Door snel duidelijk te maken dat de bouw doorgaat, denken we mensen over de streep te trekken”, aldus Richard Treur, financieel directeur van Thunnissen, in het FD.

Afgeblazen

Projecten worden ook regelmatig afgeblazen of on hold gezet. Zo maakte ontwikkelaar Amvest in maart bekend dat de plannen voor de Rotterdamse Glashaventoren -141 woningen- wegens tegenvallende verkopen in de ijskast werden gezet.