Urban Interest transformeert V&D-pand Buikslotermeerplein

Een nieuw ontwerp voor het oude V&D-pand aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam is de eerste stap naar een levendiger en aantrekkelijker winkelgebied.

Het pand wordt door Urban Interest getransformeerd tot een multifuntioneel en volwaardig onderdeel van winkelcentrum Boven ’t Y en biedt ruimte aan vijf winkels en een sportruimte.

Urban Interest heeft vorig jaar een deel van het winkelcentrum gekocht voor ruim € 10 mln, zo blijkt uit het Kadaster. Daaronder ook het leegstaande V&D pand. Verkoper was Vastned. De panden maakten deel uit van een grotere winkelportefeuille die Urban Interest overnam van Vastned, waaronder ook bezit in winkelcentrum Overvecht in Utrecht, 8 winkels in Gouda en 8 in Den Haag. Met de deal van in totaal een bedrag van € 46,7 mln gemoeid.

Door de vernieuwing van het pand in Boven 't IJ worden bestaande winkels uitgebreid, zoals de H&M. Daarnaast zullen ook nieuwe winkels zich in het centrum gaan vestigen. 

Sportcentrum en terras
Ook wordt op het dak een sportcentrum toegevoegd: Fit for Free, op de tweede verdieping van het gebouw. De etage biedt tegelijkertijd ruimte voor een terras en een groen dak. 

In drie maanden tijd heeft Urban Climate Architects in opdracht van Urban Interest, de nieuwe eigenaar van het pand, van een eerste idee een uitvoerbaar bouwplan gemaakt. In de planvorming is qua uitstraling rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen voor de rest van het winkelgebied in Amsterdam-Noord zoals de bouw van de bioscoop.

Originele structuur
De nieuwe centrale ingang is een van de plekken waar de originele structuur van het pand goed te zien gaat zijn omdat er hoge rechthoekige ramen voor worden geplaatst. Onderdeel van de entree is een nieuw trappenhuis waarmee bezoekers naar de winkels in de kelder en op de eerste verdieping kunnen gaan. De twee winkels op de begane grond zijn via de winkelstraat bereikbaar.

Vergunning onherroepelijk
Al enige tijd gaan er geruchten de ronde omdat er al wordt gewerkt in het pand en het gebied is afgezet met bouwhekken. De werkzaamheden richten zich op het strippen van het gebouw om het gereed te maken voor de transformatie. Nu de vergunning onherroepelijk is geworden zullen de werkzaamheden direct worden doorgezet en is het de bedoeling dat er omstreeks september 2017 een nieuw complex kan worden onthuld.