Telegraaf zet hoofdkantoor Basisweg in de etalage

De Telegraaf Media Groep (TMG) wil zijn pand aan de Basisweg 30, met daarin onder andere het hoofdkantoor en de redactieruimte van de Telegraaf, verkopen.

Volgens het FD onderzoekt TMG een sale-and-lease-back constructie, waarbij het mediaconcern minder vierkante meters zal terugnemen dan het nu gebruikt.

Het complex bestaat uit een laagbouwdeel uit 1974 en een kantoortoren uit 1996. Het vier verdiepingen tellende laagbouwdeel heeft een oppervlakte 24.000 m² bvo, inclusief een kantoortuin van 4000 m² waar onder andere de redactie van de Telegraaf huist. In 2001-2003 werd dit pand gerenoveerd naar een ontwerp van AGS Architects. De nieuwbouw uit 1996 telt 10 verdiepingen en is eveneens ontworpen door AGS.

TMG hoopt dat de verkoop een bedrag van € 40 mln tot € 60 mln opbrengt, maar zal wel huur moeten gaan betalen. Het bedrijf zit nu te ruim in zijn jasje, de afgelopen 10 jaar is het personeelsbestand gehalveerd tot 1800 medewerkers. Hierdoor kan het concern straks minder meters terughuren, waardoor de huisvestingslasten lager uitvallen.

Waarschijnlijk kan de helft van het gehele kantorencomplex bij station Sloterdijk verhuurd worden aan derden. Een indicatie is de vraaghuur die geldt voor het naastgelegen kantoorpand Basisweg 10, waar APG en netbeheerder Liander huizen. In dit 60.000 m² grote complex (bouwjaar 1973) is 13.000 m² in aanbod en de huurprijs die wordt gevraagd is € 125 per m². Het pand is eigendom van OVG. 

De verkoop door TMG is nodig om de financiën op orde te krijgen. Onlangs werd al bekend dat het bedrijf een deel van de drukkerij aan de Basisweg via een veiling in de verkoop doet. De drukkerij in Alkmaar werd vorig jaar al gesloten en de capaciteit in Amsterdam werd fors verlaagd.

Links: