Ruimte voor 800 woningen en 20.000 m² kantoren in Pompenburg

Synchroon werkt momenteel samen met TBI-onderneming JP van Eesteren en Dura Vermeer aan het plan Pompenburg, het gebied in het centrum van Rotterdam achter het Hofplein.

Waar vroeger het kloppende stadshart van Rotterdam was, resteert sinds de Tweede Wereldoorlog een rommelig gebied, doorkruist met wegen. Het is Pompenburg, een van de laatste nog te ontwikkelen gebieden in het centrum, op steenworp afstand van Rotterdam Central District. Pompenburg wordt beschouwd als de schakel tussen het Centrum en Noord. Door de tijdelijke Luchtsingel, een houten voetgangersbrug van 390 meter vanaf het Schieblock, is het gebied ontdekt door veel Rotterdammers en meer in gebruik genomen als ontmoetingsplek.

De eerste nieuwbouwplannen dateren uit de jaren ’90, toen de trein ondergronds ging. In 2007 lag er een uitgewerkt plan van Dura Vermeer en JP van Eesteren (TBI), maar door de crisis belandde dat in de ijskast. Met ontwikkelpartner Synchroon (eveneens een TBI-onderneming) is de gebiedsontwikkeling nieuw leven ingeblazen. De opgave is hier een levendig en gemengd stuk binnenstad te maken dat goed verbonden is met het Rotterdamse centrum.

Ook ruimte voor kantoren
Een multidisciplinair team werkt nu aan een ruimtelijk-programmatische verkenning voor het toevoegen van grootschalige bebouwing in het gebied. Volgens een studie van vorig jaar is er ruimte voor zo’n 800 woningen, een hotel en voorzieningen. Volgens de nieuwe kantorenvisie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is het ook mogelijk op het Hofplein en Pompenburg 20.000 m² kantoorruimte te ontwikkelen.

De herontwikkelingslocatie Pompenburg maakt een onderdeel uit van Rotterdam Central District Rotterdam (RCD) en is opgenomen in het overzicht concentratielocaties voor kantoren in de Agenda Kantoren MRDH 2015-2025. Uitbreiding van de kantoorfunctie op Hofplein/Pompenburg met 20.000 m2 bvo is toegestaan na 2020. Het zwaartepunt in de programmering zal echter liggen bij woningbouw. Hoogbouw tot 150 meter zou mogelijk moeten zijn, zo blijkt uit een recente massastudie van RCD.

De ambitie is om van Pompenburg een aantrekkelijk gebied te maken om te wonen, werken en te verblijven. Een plek waar alle doelgroepen zich welkom voelen en gemengd wonen, onder meer met een deel sociale woningen, mogelijk is. Het gebied Pompenburg en het Schiekadeblok kunnen in de optiek van de gemeente programmatisch als één geheel worden ontwikkeld.

Dit gebied is te beschouwen als een schakelstuk tussen het RCD, de Coolsingel en het Zomerhofkwartier (ZoHo). In het gebied Pompenburg is Hofplein 20 (de voormalige Shell-toren) ingrijpend vernieuwd en vindt renovatie plaats van het kantoorgebouw Hofplein 19. Vervolgens worden het Shell-benzinestation en de buitenruimte verbeterd. 

Spoorviaduct te koop
Een bijzonder element dat grenst aan het gebied is de voormalige Hofpleinlijn. Die raakte in onbruik door de aanleg van de Randstadrail en is door een combinatie van de corporaties Vestia en Havensteder in 2006 aangekocht en gedeeltelijk herontwikkeld. Onder het spoorviaduct, een rijksmonument, bevinden zich in de bogen verscheidene bedrijven en creatieve ondernemers. Het dakpark á la de New Yorkse Highline is nog niet gerealiseerd. De corporaties moeten het project met 12.500 m² bedrijfsruimte weer verkopen, omdat een voormalig spoorviaduct niet meer kan volgens de aangescherpte regels voor corporaties. De gemeente, Prorail (nog steeds eigenaar van het dak) en Hofbogen bv willen het als een geheel verkopen en hebben daarvoor een samenwerking gesloten. BVR heeft eerder dit jaar voor de verkoop een studie gemaakt.

Pompenburg is een van de vele projecten waar de ontwikkelaar Synchroon aan werkt. In Rotterdam heeft Synchroon nog een groot project onder handen, The Sax op de Wilhelminapier (samen met BPD). De pijplijn bestaat nu uit jaarlijks zo’n 1000 woningen en de verwachting is dat de omzet zal groeien naar € 150 mln. In een interview met PropertyNL lichtenn directieleden Tobias Verhoeven en Henri van Dam de recente ontwikkelingen toe.