Vestia is niet meer. Als gevolg van een financiële strijd die de Rotterdamse woningcorporatie niet kon winnen, is de woningbouwvereniging vanaf dit jaar opgesplitst in drie zelfstandige entititeiten voor de Maasstad, Den Haag en Delft/Zoetermeer/Zuidplas. Ook de stoeltjes in de nieuwe directies zijn inmiddels gevuld.
Op 1 maart 2023 start Zakaria El-Khetabi als bestuursvoorzitter van woningcorporatie Stedelink. Samen met Marion Timmermans vormt hij dan het collegiaal bestuur van Stedelink; een van de drie zelfstandige corporaties die per 1 januari zijn ontstaan door de splitsing van Vestia. Stedelink richt zich specifiek op de gemeenten Delft, Zoetermeer en Zuidplas.
Delft
El-Khetabi (41) is op dit moment directeur bij Woonbron in Delft, dat in die regio 9.500 woningen bezit. Hij startte zijn carrière in 2006 als consultant bij Adviesbureau Berenschot voor (semi-)overheidsorganisaties met focus op organisatieontwikkeling, proces- en verandermanagement. Vervolgens was hij ruim 10 jaar werkzaam bij de gemeente Rotterdam. Timmermans was tot eind vorig jaar twee jaar directeur onderhoud bij Vestia. Daarvoor was zij onder meer hoofd Vastgoed bij de gemeente Rotterdam.
Den Haag
Per 1 januari 2023 vormen Karolien de Jager en Bert Halm het collegiaal bestuur van de nieuwe woningcorporatie Hof Wonen, de Haagse pendant van de drie verzelfstandige corporaties. Hof Wonen is een van de drie zelfstandige corporaties die ontstaat door de splitsing van Vestia. Karolien de Jager krijgt Vastgoed & Financiën in haar portefeuille. Bert Halm wordt bestuursvoorzitter en draagt zorg voor Strategie & Wonen. Hij was tot eind vorig jaar bestuursvoorzitter bij de Amsterdamse corporatie Eigen Haard. De Jager bekleedde sinds 2016 diverse functies bij Vestia en gaf de afgelopen twee jaar leiding aan de splitsing van de corporatie.
Rotterdam
Eerder werd al bekend dat Marieke Kolsteeg vanaf dit jaar de nieuwe bestuursvoorzitter is van Hef Wonen, het Rotterdamse smaldeel van het voormalige Vestia. Kolsteeg vervulde tot voor kort dezelfde rol bij de Vlaardingse corporatie Waterweg Wonen.
Uitverkoop perifeer bezit
Het einde van Vestia bleek uiteindelijk onvermijdelijk nadat de Rotterdamse corporatie tien jaar geleden in ernstige financiële problemen kwam door de handel in derivaten. Alleen door het bijspringen van andere corporaties en banken kon de op dat moment grootste woningstichting van Nederland overeind blijven. De zware financiële verplichtingen die voortvloeiden uit de reddingsoperatie noopten de corporatie eerst tot uitverkoop van haar perifere bezit en later tot opsplitsing. Daarmee hopen de verzelfstandigde corporaties zich beter toe te kunnen leggen op hun volkshuisvestelijke taak.