ASR ziet hypotheken met € 2,3 mrd afnemen

Verzekeraar ASR heeft een solide halfjaar gedraaid, met een licht gestegen operationele winst van € 460 mln, maar de hypotheekproductie daalde van € 3,7 mrd naar € 1,4 mrd.

De forse daling in verstrekte hypotheekkredieten is volgens ASR te wijten aan de gestegen rente. In de eerste helft van 2022 kozen veel klanten vanwege de lage rente voor oversluiting, maar inmiddels gaat het vrijwel alleen nog om een hypotheek voor de aankoop van een woning. De klant zou wel steeds vaker een duurzame keuze maken: een derde van de ASR-klanten sluit inmiddels een verduurzamingshypotheek af, waarbij extra geld geleend wordt voor energiebesparende maatregelen.

Topman Jos Baeten wijst erop dat het marktaandeel van ASR in hypotheken gelijk is gebleven. In De Telegraaf spreekt hij zijn zorgen over de kabinetsplannen voor middelhuurregulering uit.  “Het kernprobleem is dat we de komende tien jaar ongeveer 1 miljoen huizen tekortkomen. Het kabinet probeert via regulering van de huur dat probleem op te lossen, maar dit kun je alleen oplossen door meer huizen te bouwen. Daar heb je beleggers voor nodig. Als je dan niet meer de faire huur kunt vragen zullen zij uit de markt stappen en dan gaan die miljoen woningen er nooit komen.”

ASR boekte in het eerste halfjaar een operationele winst van € 454 mln. De licht gestegen winst is het gevolg van onder andere hogere premie-inkomsten op schadeverzekeringen en groei van de productlijnen Inkomen, Zorg en Schade.

De fusie met Aegon ligt volgens de verzekeraar op schema. De juridische fusie van beide bedrijven vindt, op zijn vroegst, in oktober van dit jaar plaats.